duminică, septembrie 19, 2021
Acasa > Articole > Politic > Comisia Europeană – jandarm politic

Comisia Europeană – jandarm politic

Articolul 7 al Tratatului UE lasă la îndemâna Comisiei Europene posibilitatea de a sancţiona ţările membre. Prevederea în sine este silnică. Într-o ordine a relaţiilor dintre state, pedeapsa iese în afara bunului simţ democratic. Cum să sancţionezi o ţară? Cine îşi poate permite să sancţioneaze ţări? Cine altcineva decât o insituţie învestită cu rolul de jandarm? Aşadar, deşi nu a fost învestită, Comisia Europeană îşi arogă acest drept. La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

 

Parlamentul Ungariei a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îşi exprimă solidaritatea cu Polonia în privinţa deciziei Comisiei Europene de a declanşa procedurile de sancţionare a Poloniei, relatează agenţia MTI.  Consideră că declanşarea procedurii de sancţionare a Poloniei este „un precedent periculos” în care Comisia Europeană şi-a depăşit autoritatea.

 

Cu totul surprinzător, eu susţin că motivarea propunerii înaintate Consiliului Europei de Comisia UE este îndreptăţită. Nu e corect ca ministrul Justiţiei  să numească judecătorii instanţelor superioare. Subiectul este  de vorbit în campania pentru alegerile următoare din Polonia. Doar polonezii au căderea de a decide, nu nişte birocraţi plătiţi.

 

Şi mă gândesc la un gest cu adevărat european al Parlamentului român: să îşi exprime solidaritatea cu principiul susţinut de Parlamentul de la Budapesta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.