miercuri, mai 12, 2021
Acasa > Articole > Politic > Comisia Europeană – jandarm politic

Comisia Europeană – jandarm politic

Articolul 7 al Tratatului UE lasă la îndemâna Comisiei Europene posibilitatea de a sancţiona ţările membre. Prevederea în sine este silnică. Într-o ordine a relaţiilor dintre state, pedeapsa iese în afara bunului simţ democratic. Cum să sancţionezi o ţară? Cine îşi poate permite să sancţioneaze ţări? Cine altcineva decât o insituţie învestită cu rolul de jandarm? Aşadar, deşi nu a fost învestită, Comisia Europeană îşi arogă acest drept. La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

 

Parlamentul Ungariei a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îşi exprimă solidaritatea cu Polonia în privinţa deciziei Comisiei Europene de a declanşa procedurile de sancţionare a Poloniei, relatează agenţia MTI.  Consideră că declanşarea procedurii de sancţionare a Poloniei este „un precedent periculos” în care Comisia Europeană şi-a depăşit autoritatea.

 

Cu totul surprinzător, eu susţin că motivarea propunerii înaintate Consiliului Europei de Comisia UE este îndreptăţită. Nu e corect ca ministrul Justiţiei  să numească judecătorii instanţelor superioare. Subiectul este  de vorbit în campania pentru alegerile următoare din Polonia. Doar polonezii au căderea de a decide, nu nişte birocraţi plătiţi.

 

Şi mă gândesc la un gest cu adevărat european al Parlamentului român: să îşi exprime solidaritatea cu principiul susţinut de Parlamentul de la Budapesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.