La data de 20.02.2018 procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Pitesti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Piteşti au efectuat un număr de cinci perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti şi a judeţelor Ilfov, Damboviţa şi Giurgiu în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în fals de monedă.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, un număr de cinci suspecţi au achizitionat mai multe bunuri expuse spre vanzare pe site-uri de anunţuri online, în special telefoane mobile, cu preturi cuprinse intre 500 şi 1000 euro, pe care le-au achitat cu bancnote contrafăcute din cupiura de 100 euro.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului au acţionat coordonat pe raza mai multor judete, respectiv Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Focşani, Sibiu, Vâlcea, Olt, Bihor, Ilfov precum şi pe raza municipiului Bucureşti.
Modul de operare al grupării prezintă o serie de particularităţi printre care enumerăm:
– se stabileau întâlniri cu potenţialele persoane vătămate la ore târzii, după lăsarea întunericului cu scopul de a îngreuna o eventuală identificare a acestora.
– în comunicăriile purtate cu persoanele vătămate, membrii grupului au folosit cartele pre pay doar pentru a contacta persoanele ce aveau anunturi postate pe site-uri de vânzări on-line, iar după săvârşirea infracţiunilor aceste cartele pre pay erau dezactivate.
– în activitatea infracţională membrii grupului au folosit mai multe autoturisme, până în prezent fiind identificat un număr de 6 autoturisme, având acelaşi scop, respectiv, îngreunarea identificării acestora.
Din datele şi mijloacele de probă administrate, raportat la activitatea de punere în circulaţie a bancnotelor contrafăcute din cupiura de 100 de euro, suspecţii au introdus in circuitul financiar, printr-un număr de 17 plasări, aproximativ 10.000 euro contrafăcuţi prejudiciind până în prezent un număr de 17 persoane.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 15 telefoane mobile, cartele SIM şi 300 de euro susceptibili a fi contrafăcuţi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.