Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România (AVMR) cere musai demisia lui Vladimir Tismăneanu din fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Ene nu-şi explică gestul, dar aduce o serie de argumente pentru care Tismăneanu nu merită să deţină această funcţie.
«SCRISOARE DESCHISĂ
Tovarăşe Vladimir (Volodea) Tismăneanu,
Vă reamintim ca Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991din România (A.V.M.R.) este singura asociaţie legal constituită încă din anul 1996 şi care reprezintă interesele victimelor represiunii sângeroase din 13-15 iunie 1990 (represiune cunoscută sub numele de Mineriada din iunie1990).
În această calitate suntem obligaţi de împrejurări, să vă prezentăm o sinteză a camelionismului politic şi nocivităţii informative, pe care le-aţi probat de-a lungul întregii perioade de activitate, până in zilele noastre, când transpiraţi cuprins de ”grija adevărului”.
– Cunoscut mai mult ca «istoric de budoar» (fiu al unor activişti-comunişti evrei Leon Tismenitky şi Hermina Marcushon înrădăcinaţi în utopia marxist-leninistă de factură sovietică şi veniţi pe ,,tancurile rusesti”), fost nomenklaturist bolşevic , ideolog al internaţionalismului, sunteţi cel care a comis cel mai mincinos «raport» asupra comunismului!
– Decizia noii conduceri a IICCMER (al carui preşedinte sunteţi) de-a extinde activitatea şi asupra perioadei post-decembriste şi a Mineriadelor ne stârneşte nemulţumirea şi totodată mirarea asupra neobrăzării, atragem totodată atenţia că este o rusificare şi «politizare» a institutului cât şi a istoriei recente, pe care vreţi sa o măsluiţi conform indicaţiilor venite credem, de la Băsescu Cotroceni!
Întrega echipă, pe care aţi format-o după propriul chipul şi asemănare, nu are alt scop decât dezinformatea şi apărarea adevaraţilor vinovaţi: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Doru Viorel Ursu, Virgil Măgureanu etc.Vinovaţii de represiunea din iunie 1990 se găsesc enumeraţi în plângerea penală depusă încă din 1997 de A.V.M.R.
-Activitatea depusă înainte de 1989 în cadrul laboratorului de sociologie al IPCT presupunea accesul zilnic la sondajele de opinie şi vă înlesnea înţelegerea amplitudinii dezastrului «calitaţii» vieţii in România lui Ceauşescu. Se pare ca aţi trezit “interesul» Direcţiei a-3-a a Securitaţii înainte de a ramâne în Occident în 1981, cu ajutorul Ghizelei Vass (unii vorbesc despre o înfiltrare, ca agent al Securităţii în mediile intelectuale occidentale, intrat în SUA abia în 1985).
-Militant comunist activ după 1989, îl periaţi şi scuzaţi pe Ion Iliescu (mai mult ne referim, în treacăt, la cartea cu interviuri apărută în 2000, pe care aţi scris-o împreună cu Iliescu) de uciderea protestatarilor neînarmaţi , după care urmează executarea fostului amic politic, cu aceeaşi luciditate cu care Stalin îşi lichida apropiaţii.
-Raportul Comisiei prezidenţiale asupra comunismului, având 666 de pagini, acoperă cu viclenie, cele mai mari crime făcute de diktatura comunistă din România (al cărui reprezentant detaşat a fost propriul dumneavoastră tată, care a primit pentru slujirea regimului comunist, drept recompensă, gradul de general) – lucrare pe care aţi făcut-o la ordinul / împreună cu preşedintele neocomunist Traian Băsescu.
-Ati intrat de tânăr la catedra de filosofie a Universităţii din Bucureşti obţinând doctoratul în marxism. Apropierea pe care aţi avut-o de familia Ceauşescu v-a determinat să deveniţi în timp unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Nicu Ceauşescu, zis Printişorul. Suntem convinşi că l-aţi venerat şi aţi profitat pentru ,,a fugi in Occident” pentru o bună acoperire informativă.
Cunoscându-vă, aşadar, activitatea, sunteti incompatibil şi contraindicat cu funcţia de conducere a IICCMER.
AVMR ŞI ASOCIAŢIILE SEMNATARE CONSIDERĂ CĂ ESTE UN CONFLICT MAJOR DE INTERESE ÎNTRE SCOPUL INSTITUTULUI ŞI ORIENTAREA DUMNEAVOASTRĂ BOLŞEVICĂ;
Totodată,
AVMR ŞI ASOCIAŢIILE SEMNATARE ATRAG ATENŢIA ASUPRA INCOMPATIBILITĂŢII MORALE ÎNTRE POZIŢIA DE BOLŞEVIC ŞI CEA DE CERCETĂTOR AL CRIMELOR COMUNISMULUI;
Ca urmare,
AVMR ŞI ASOCIAŢIILE SEMNATARE VĂ CER SĂ DEMISIONAŢI URGENT DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL CONSILIULUI ŞTIINŢIFIC AL IICCMER
ŞI CONSIDERĂM CĂ ACESTĂ FUNCŢIE A UNEI INSTITUŢII CARE ARE CA SCOPURI AFIRMATE ÎN HOTĂRÂREA DE ÎNFIINŢARE: «a) administrarea şi analizarea de o manieră riguroasă şi ştiinţifică, a memoriei regimului comunist din România, cât şi a consecinţelor acestuia (…); b) sprijinirea constituirii unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze, la nivel public naţional şi internaţional memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajarea dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept (…)»
TREBUIE OCUPATĂ DE O PERSOANĂ CARE SĂ AIBĂ PROBITATEA MORALĂ ŞI PREGĂTIREA NECESARĂ PENTRU REPREZENTAREA UNUI INSTITUT DE ACEST FEL.
În concluzie,
Tovarăşe Vladimir Volodea Tismăneanu, ca activist aţi fost: tern, insipid şi mediocru, dar aţi avut dîrzenia unui komisar sovietic. Felul în care v-aţi scuzat pe sine, iscusinţa arătată în momentele în care v-aţi protejat tatăl-politruk, precum şi rafinamentul arătat neocomunistului Traian Băsescu, ne arata clar legătura fiziologică pe care o aveţi cu socialismul.
Chiar dacă de-a lungul anilor retorica s-a mai schimbat, tupeul, aroganţa si impertinenţa dovedită, este specifică conaţionalilor dumneavoastră evrei care au venit în 1944 cocoţaţi pe tancurile sovietice şi au instaurat în România, cu ajutorul NKVD, cea mai odioasă şi nemiloasă diktatură comunista!
Trebuie să acceptaţi că originea alogenă şi credinţa dumneavoastră bolşevică sunt străine de acest popor şi va face indezirabil. Numai faptul că aţi reuşit să determinaţi introducerea Holocaustului ca obiect de studiu în şcoală nu răspunde nevoii de adevăr în privinţa celor 10.000 de români executaţi fără judecată de catre temuta Securitate şi îngropaţi, de cele mai multe ori, în gropi comune.
Faptul ca aţi ajuns în America şi i-aţi păcălit pe aceşti naivi în ale comunismului, nu vă ajută în faţa adevăraţilor români, care nu uită dictatura comunistă.
Nu dorim sa discutăm, nu vă cerem clemenţa şi înţelegere, nu facem apel la instanţele morale. Va cerem o dovadă de bărbăţie şi pocăinţă.
Daţi-vă DEMISIA!
Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania
prin preşedinte Viorel Ene
Asociaţia Baricada Inter 1989
prin preşedinte Ion Iofciu
Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor
prin vicepreşedinte, avocat Mihai Rapcea
Publicaţia AXA
prin director Mugur Vasilescu".
NOTA BENE! Originalul scrisorii, plină de greşeli gramaticale, poate fi citit la adresa http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/15073-Comunicat-de-pres-Asociaia-Victimelor-Mineriadelor-19901991-din-Romania.html
Posibilă motivaţie
Potrivit site-ului IICCMER, Institutul "a fost înfiinţat prin Hotărârea Guvernului nr. 1372/2009, cu modificările şi completările ulterioare. IICCMER este o instituţie publică aflată în subordinea Guvernului în coordonarea primului-ministru, fiind finanţată din bani publici şi servind, ca atare, interesul public al cetăţenilor: cunoaşterea trecutului şi documentare adevărului istoric. În baza HG nr. 134/2010, art. 3 (alin. 3), IICCMER a demarat mai multe proiecte de cercetare referitoare la evenimentele petrecute în 1990 legate de „încălcarea drepturilor şi libertăţilor individuale”.
Adică, deşi nu are legătură cu obiectul iniţial de activitate al Institutului, s-a găsit o formulă prin care un grup de oameni să fie retribuiţi cu bani publici pentru că ar putea, cîndva, să scrie o carte: "Un fenomen particular al anului 1990 l-a reprezentat învrăjbirea între diferite clase sociale, sub pretextul apărării „valorilor revoluţionare”. Prin termenul „mineriade”, istoricii şi jurnaliştii au identificat acele acte de violenţă organizată produse de minerii din Valea Jiului (sau de alte organizaţii muncitoreşti) împotriva studenţilor sau împotriva simpatizanţilor fostelor partide istorice, imediat constituite după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989. Aceste forme de violenţă stradală, nelipsite de coordonare din partea autorităţilor statului, s-au soldat cu grave consecinţe pentru democraţie: abuzuri verbale, privări arbitrare de libertate, vătămări corporală, acte de tortură fizică şi/sau deces.
Mulţi dintre supravieţuitorii acestor teribile experimente de inginerie socială au decis să părăsească ţara, dând astfel naştere primului val al exilului românesc post-comunist. Din păcate, cele mai multe acte de abuz au rămas nesancţionate în justiţie. Chiar şi în absenţa acestui verdict al dreptăţii, IICCMER doreşte să stabilească prin intermediul acestui portal electronic o punte de comunicare cu toţi martorii direcţi şi indirecţi ai „mineriadelor” anului 1990. Departe de-a aduce un stigmat asupra unei profesii nobile (mineritul), sintagma din urmă desemnează un episod sumbru al istoriei recente a Românei care trebuie lămurit.
Care au fost cauzele „mineriadelor”? Care sunt adevărurile nerostite de „istoria oficială” a anului 1990? Ce instrumente de propagandă a folosit puterea post-decembristă în presă şi în discursul politic? Ce continuităţi între 1989 şi 1990 pot fi surprinse? Care au fost liniile directoare în retorica „luptei de clasă”? În ce măsură se poate vorbi despre existenţa (sau potenţialul) unui „război civil” în România anului 1990? În ce scop a fost învrăjbită o pătură socială (muncitorii) împotriva alteia (intelectualitatea)? Care au fost ecourile acestor manifestări în presa românească şi internaţională? Ce consecinţe au avut violenţele petrecute la Bucureşti în lunile ianuarie, februarie sau iunie 1990 pentru diplomaţia românească? Ce prejudicii au adus mineriadele imaginii României în lume? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care acest portal găzduit de IICCMER va putea oferi un răspuns, fie doar şi parţial.
Într-un fel sau altul, ele vor putea servi – poate chiar decisiv – în momentul redactării unei istorii comprehensive a tranziţiei româneşti de la totalitarism către democraţie.
Mihail NEAMŢU
Director Ştiinţific IICCMER
Coordonatori proiect:
Andrei LASCU, Mihail NEAMŢU
Colaboratori IICCMER: Cosmin BUDEANCĂ (interviuri), Mihai BURCEA (cercetare), Mihail BUMBEŞ (cercetare) Roxana CIUCIUCU (informatica), Dan DRĂGHIA (biografii), Sorin G. IONIŢĂ (eseu), Clara MAREŞ (cronologii, eseu), Angelo MITCHIEVICI (eseu), Constantin PETRE (cercetare/eseu), Marius STAN (cercetare), Ioan STANOMIR (eseu), Florin SOARE (cercetare), Teodora SURCEL (tehnoredactare), Vladimir TISMĂNEANU (eseu), Mihaela TOADER (articol), Constantin VASILESCU (audio-video).
Colaboratori externi: Simina BĂDICĂ, Cătălin BUCIUMEANU, Sorin ILIEŞIU, Vlad MUREŞAN, Gina RADU, Dan VOINEA".
http://mineriade.iiccmer.ro/
Şi astfel, pe site-ul IICCMER a fost adăugată secţiunea Mineriade. Acest fapt nu este de dată tocmai recentă. De ce a reacţionat preşedintele AVMR abia acum e greu de presupus. Nici de aflat un răspuns de la Viorel Ene nu este mai uşor, pentru că are telefonul închis.
În ce-l priveşte pe Tismăneanu, acesta încă nu are o reacţie cunoscută la scrisoarea prin care i se cere demisia.