Acasa > Articole > Politic > Un deputat PSD pune UDMR „la colț” cu ocazia Centenarului

Un deputat PSD pune UDMR „la colț” cu ocazia Centenarului

”1 Decembrie 1918 reprezintă desăvârșirea statului național român și este un eveniment istoric pentru România și Europa, indiferent ce spun și ce vor ungurii”

 

Deputatul PSD Răzvan Rotaru a transmis în Parlamentul României un mesaj către reprezentanții guvernului ungar și ai UDMR ca replică la declarațiile de la finalul lunii trecute cu privire la Centenarul Marii Uniri prin care au jignit România și pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Îl informez pe domnul deputat Attila Korodi și pe ceilalți oficiali ai Guvernului ungar că Centenarul Marii Uniri a României este o sărbătoare pentru țara noastră și pentru întreaga Europă și va fi celebrată la nivelul Uniunii Europene prin manifestații și evenimente comemorative, în ciuda opiniilor și declarațiilor ungurilor din Ungaria sau din România. Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești și reprezintă fapta istorică a întregii națiuni române. 1 Decembrie 1918 reprezintă desăvârșirea statului național român și este un eveniment istoric pentru România și Europa, indiferent ce spun și ce vor ungurii. În calitate de parlamentar al poporului român le cer tuturor ungurilor să îi trateze cu respect pe români, să ne respecte istoria și cultura, așa cum le-am acordat și noi apreciere și drepturi comunităților de etnie maghiară, aici, în România”, a declarat Răzvan Rotaru.

Statele Unite ale Americii a fost prima ţară care a transmis felicitări Bucureştiului pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Mai multe state din SUA au emis proclamaţii oficiale prin care apreciază România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 și arată că acest eveniment istoric a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, economiei libere și progresului social.

Apoi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a transmis în Parlamentul European că în ziua de 1 Decembrie, atât Europa cât şi România sărbătoresc un mare eveniment istoric.

Momentul în care a avut loc Marea Unire, care a condus la formarea statului național român, coincide și cu cea mai zbuciumată perioadă din istoria modernă a Europei, perioadă care a condus la destrămarea unor imperii şi afirmarea mai multor naţiuni europene, care anul acesta celebrează 100 de ani de existenţă. În ciuda acestor dovezi istorice de necontestat, colegii de la UDMR și reprezentanții oficiali ai Guvernului din Ungaria continuă să nege această realitate confirmată și recunoscută la nivel european și mondial. Aceștia au adus jigniri atât poporului român, cât și celorlalte state care recunosc istoria adevărată a României, atunci când au afirmat în spațiul public că pomenirea sărbătoririi la nivel european a Centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene. Îi somez să înceteze cu astfel de declarații agresive și nepotrivite”, a subliniat deputatul social-democrat.

 

Deputat PSD

Răzvan Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.