În temeiul art. 54 din Legea nr.304/2004 privind Statutul magistraților, voi adresa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, următoarele propuneri de numire:

pentru funcția de Procuror General al României, doamna procuror Gabriela Scutea;

pentru funcția de Procuror-șef al DNA, domnul procuror Crin Bologa;

pentru funcția de Procuror-șef al DIICOT, doamna procuror Giorgiana Hosu.

Voi înainta propunerile către CSM, Secția de procurori, în vederea avizării, în termenul anunțat inițial de Ministerul Justiției, respectiv mâine, 22.01.2020.

Între 27 și 31 ianuarie, Ministerul Justiției va continua interviurile cu candidații anunțați pentru celelalte funcții, după aceeași procedură, iar anunțurile vor fi făcute până la termenul stabilit, respectiv 3 februarie, pe măsură ce îmi voi forma decizia.

Revenind la propunerile anunțate, procedura este în curs, urmează etapa avizării la CSM, Secția de procurori și decizia Președintelui României. De aceea, nu voi face foarte multe comentarii.

Voi face doar câteva precizări cu privire la procedura de selecție și rațiunea selecției.

După cum știți, am desfășurat o procedură laborioasă, bazată pe analiza unor dosare profesionale consistente și a unor interviuri temeinice, desfășurate în deplină transparență, în fața unei comisii de interviu compusă atât din reprezentanți ai Ministerului Justiției, cât și ai CSM, INM și ASE.

Am ales candidații care au prezentat simultan competență și experiență. M-am ferit de experimente, pentru că situația în care se află Ministerul Public nu permite experimente.

Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional depus. O prestație aplicată, concretă, pertinentă și plină de hotărâre. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaștere, viziune, forță și substanță profesională. Proiectul de management a fost cel mai bun din toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administrare și construcție internă, cât și cea externă. Cunoaște bine MCV și este bine cunoscută la Bruxelles.

Domnul procuror Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut nicio intersecție cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluții aplicate. Prestația la interviu a fost impresionantă, puternică și echilibrată în același timp. Aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic în condiții de deplin respect al drepturilor și garanțiilor procesuale.

DIICOT prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere și, prin aceasta, a cooperării interinstituționale interne și externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpânește cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv și prestația echilibrată, susținută de o cunoaștere panoramică a problemelor și activității DIICOT.

Notez pozitiv și prestațiile celorlalți candidați. Câțiva dintre ei au, fără îndoială, datele pentru a fi în fruntea parchetelor, dar cei trei nominalizați au fost, în ansamblu, cu un pas mai în față. Aș putea spune că a fost un sprint cu sosire la fotografie, cu excepția funcției de Procuror General, unde candidatul nominalizat a prezentat de departe cel mai bun plan de management și cea mai completă prestație.

Doresc să mulțumesc încă o dată membrilor din comisia de interviu. Au depus o muncă uriașă în studierea miilor de pagini cuprinse în dosarele de candidatură, formulând întrebări inteligente și analizând profesionist și minuțios prestațiile candidaților.

Nu voi continua cu remarcile și nu voi prelua întrebări, pentru că este o procedură încă în curs la CSM și nu doresc să creez vreo presiune prin declarații excesive.

În ipoteza în care cei nominalizați vor ajunge pe funcție, doresc să le transmit încă de pe acum un mesaj cu privire la așteptările Ministerului Justiției de la dânșii.

Mesajul e simplu: reparați vulnerabilitățile identificate în planurile de management, organizați și mobilizați procurorii și instituțiile pe care le conduceți, relansați combaterea energică și eficientă a tuturor formelor de infracționalitate din zona de competență!

Libertatea și siguranța cetățenilor sunt valori esențiale. Iar siguranță înseamnă garantarea drepturilor individului atât în raport cu semenii care atentează la ele, cât și în raport cu instituțiile care le încalcă, inclusiv instituțiile judiciare.

În acești parametri, Ministerul Justiției vă va fi partener.

Am oferit detaliile esențiale necesare ale deciziei.

Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.