Acasa > Articole > Interviu > Dialoguri instant cu Necredinciosu: "Asta ne mai trebuia: un conflict cu Rusia!"

Dialoguri instant cu Necredinciosu: "Asta ne mai trebuia: un conflict cu Rusia!"

 

– Cum „vedeţi” noua situaţie creată de Băsescu?

Acuma problema este de ce-a făcut Rusia. Eu am fost în Rusia de foarte multe ori. Şi am fost în Rusia şi în legătură cu Cel de-al Doilea Război Mondial. Am luat şi eu cuvîntul acolo şi atunci cînd s-a ridicat paharul de şampanie pentru a comemora jertfele ostaşilor ruşi căzuţi la Stalingrad, eu am spus să ridicăm paharul pentru comemorarea tuturor morţilor; pentru că acolo au murit 400.000 de români. La Stalingrad. Şi românii aceia n-aveau nici o vină. N-aveau ce căuta acolo, nu s-au dus ei acolo să fure mîncarea ruşilor. Au fost trimişi. Au fost trimişi de un alt criminal… Ruşii n-au mai vorbit cu mine… Şi-atuncea am înţeles cît de delicată este pentru sufletul rus problema Celui de-al Doilea război Mondial, unde au murit 27 de milioane… Mai mult decît o Românie. Aproape o Românie şi jumătate de ruşi au murit în al Doilea Război Mondial. Să te pronunţi în halul în care s-a pronunţat Băsescu, că el ar mai face o dată chestia asta, nu există o jignire mai mare pentru Rusia! Ori, e vorba despre răspunsul unei naţiuni jignite în punctul ei cel mai vulnerabil, cel mai dureros. Despre asta-i vorba. Rusia a fost jignită de Băsescu în punctul ei cel mai dureros. Sacrificiile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atît.

– Se suţine afirmaţia celui care a spus că, de fapt, Rusia caută orice pretext ca să îi dea României na – na?

Corect. Este o afirmaţie care porneşte de la o realitate. România, în ultimul timp, a comis nenumărate acte de înfruntare a Moscovei, cu tot felul de catalogări – Marea Neagră, lac rusesc şi chestiuni de acest fel. Deci acumulîndu-se acest fond antirusesc, care a culminat cu acceptarea României de a primi pe teritoriul ei scutul rachetă american, sigur că Rusia a urmărit atent, atent, atent, şi momentul în care poa’ să-i tragă una peste bot lui Băsescu. Şi acum e acel moment! Are dreptate.

– Poate să-i afecteze şi pe românii din România acest dos de palmă pe care îl primeşte Băsescu?

Păi, avînd în vedere că noi avem gaz rusesc, avînd în vedere că Moscova poate să imprime un curs belicos acestor relaţii, să treacă la sancţiuni economice şi politice, sigur că fiecare dintre noi ne simţim… Ceauşescu a făcut la fel în ’89 şi după aceea, ţii minte: nu mai aveam benzină, nu mai aveam căldură în casă, nu mai aveam gaze, nu mai aveam nimic… Şi-a făcut mendrele Ceauşescu, acuma îşi face Băsescu.

– Şi americanii, cărora tocmai le-am acceptat scutul la Deveselu, ar sta neutri? Nu pe asta se bazează toate atacurile lui Băsescu?

O putere mare confruntată cu o beligeranţă se spală pe mîini de ăla mic. Să nu ne aşteptăm că acuma o să vină americanii cu rachetele şi-o să-i ameninţe pe ruşi că, dacă se ating de Băsescu, pornesc un război. Problema este alta: un fost ministru de Externe, acest individ slinos care este Diaconescu, a spus că este o jignire la adresa României. Adică ce-au spus ruşii că este „sfidare neruşinată” reprezintă o jignire la adresa României.

– A argumentat?

Da! Că nu contează ce-a făcut şeful statului, că şeful statului poate să facă orice, este o treabă internă a noastră şi aşa mai departe… Cum poţi să spui că este o treabă internă a României cînd el a jignit Rusia în punctul ei cel mai dureros? Nu este o treabă internă a României. Dar este vorba despre altceva… Dacă Cristian Diaconescu respectă prestigiul instituţiei prezidenţiale, ar trebui să-i pară rău de ce-a făcut Băsescu şi să-i ceară demisia. Deci nu Preşedinţia trebuie să demisioneze, ci ăla care a făcut prostia; care nu şi-a respectat statutul, care nu şi-a respectat menirea pe care o are şi pe care i-a dat-o un popor prin alegeri. Deci prestigiul instituţiei Preşedinţiei României poate fi apărat într-un singur fel: să-i ceară sceleratului să-şi dea demisia!

– E posibil ca băsescu să fi „greşit” cu ştiinţă şi intenţie?

Era beat! Să se reia toată discuţia purtată la televiziunea aceea, ca să se vadă că Băsescu era beat. Şi-acuma nu ştie pe unde să mai scoată cămaşa şi inventează tot felul de chestii cu marinarul, comandantul de vas pleacă ultimul de pe vapor şi chestii de-astea. Ce legătură are vaporul cu ţara? Ce, ţara este un vapor care se scufundă că pleacă un şef de stat? Şefi de stat se perindă cu miile…

– Poate fi aceasta doar o etapă a scandalului? Pot să existe continuări?

Doamne fereşte! Doamne fereşte! De ce spun Doamne fereşte? Fiindcă s-a ajuns la un punct unde niciunul nu mai poate să dea înapoi. Deci dacă niciunul nu poate să mai dea înapoi nu înseamnă decît că lucrurile se vor agrava. Or, poporul ăsta şi-aşa e înfometat, vai de capul lui! Fiind ultimul din Europa ca nivel de trai, asta ne mai trebuia: un conflict cu Rusia!

– Există posibilitatea, ţinînd cont de toată situaţia, de toată conjunctura politică externă, să-l medieze cineva, să facă cineva o conciliere? Există vreo motivaţie să se întîmple asta?

NU are cine să medieze pentru că NU are ce să medieze. Păi ce să-i spună Rusiei? Că Băsescu era beat cînd a spus că el ar face la fel ca şi Antonescu? Să omoare 27 de milioane de ruşi? Asta ar trebui să spună: „Ştiţi, tovarăşa Rusia, Băsescu a spus şi el, acolo, o chestie; da, ar omorî şi el 27 de milioane de ruşi mîine… Hai, iertaţi-l!” Se poate aşa ceva? Sau Băsescu să-i ierte pentru „bravada neruşinată”? Ăsta care nu iartă nimic! Nu iartă un pensionar… Acuma a declarat că nu-i va uita niciodată pe pensionarii care l-au huiduit de Ziua Unirii. Ce-nseamnă că nu-i va uita? Păi nu-i uită. Că vrea ba să le ia pensiile, ba să mărească CAS-ul, ba aia, ba aia, ba aia… Ba să desfiinţeze pensiile… Cum să-i ierte?!

– Deci, Doamne fereşte! Cam asta ar fi concluzia, nu?

Lucrul cel mai încurajator pentru noi ar fi să tacă. Să tacă, să-nghită şi cu asta, basta. Poporul ăsta n-are ce să aştepte de la un conflict între o ţară nenorocită, ajunsă în pragul sărăciei, în pragul mizeriei, în pragul destructurării, în pragul pieirii – că le dă şi ungurilor, acum, toate satisfacţiile!… Şi mai avem un conflict şi cu o mare putere!
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.