Așa cum se știe, ministrul de Justiție, Tudorel Toader; a solicitat revocarea din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr, după ce a citit raportul de evaluare a activității acestuia. Totodată Toader a arătat că Lazăr a fost numit în funcție fără a îndeplini condițiile legale, iar acest lucru ar fi fost posibil ca urmare a faptului că ar fi clasat un dosar penal în care era implicat actualul șef al statului, Klaus Iohannis. Subiectul a fost exploatat din plin de toată presa din România și nu numai, născînd speculații, supoziții și interpretări.

Iată, mai jos, o parte dintre acestea, cu precizarea că intervențiile autorului sînt subliniate cu litere italice.

 

Realitatea TV

 

Tudorel Toader i-a dat replica lui Augustin Lazăr prin intermediul realitatea.net

 

„Tudorel Toader a oferit o replică promptă, pentru realitatea.net, după ce Augustin Lazăr a declarat, pentru Realitatea TV, că nu a instrumentat niciun dosar al preşedintelui Klaus Iohannis.

În exclusivitate pentru Realitatea TV, Augustin Lazăr a afirmat că nu a instrumentat niciun dosar al preşedintelui Klaus Iohannis, așa cum spusese Tudorel Toader în ziua în care a prezentat cele 20 de motive care au stat la baza declanșării procedurii de revocare a procurorului general al Romaniei.

Mai mult, Lazăr a mai precizat, pentru Realitatea TV, că a cerut informaţii de la CSM, dacă la mapa profesională exista vreo astfel de lucrare şi i s-a răspuns ca nu. Precizările procurorului general au fost confirmate şi de Parchetul Alba…”

Mai mult, Lazăr și-a pus subalternii să dea un comunicat de presă în care neagă toate acuzațiile aduse de Toader:

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

MESAJ AL PROCURORULUI GENERAL AL P.Î.C.C.J. PRIVIND DOCUMENTELE DEPUSE ÎN PROCEDURA DE NUMIRE ÎN FUNCȚIE

                                                                                                                        

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele precizări, în legătură cu afirmațiile ministrului justiției privind depunerea în mapa de candidatură a unei rezoluții de clasare a dosarului Președintelui României.

În conformitate cu dispozițiile art. 21 ind.1 din Hotărârea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea ,,Regulamentului privind transferul și detașarea judecătorilor și procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor și procurorilor în alte funcții de conducere precum și numirea judecătorilor în funcția de procuror și a procurorilor în funcția de judecător”, pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea emiterii avizului Secției pentru procurori, se depun de către candidat și un număr de 10 lucrări întocmite în funcția de judecător sau procuror.

Aceste lucrări se analizează de către Secția pentru procurori din cadrul C.S.M. în scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, și anume: capacitatea de analiză și sinteză, coerența în exprimare, argumentarea din punct de vedere al clarității și logicii, evitarea expunerii și detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului într-o formă clară și concisă, analiza și interpretarea probelor, precum și modul în care au fost aplicate jurisprudența C.E.D.O. și C.J.U.E. dacă a fost cazul.

Lucrările sunt solicitate de către C.S.M. prin regulament și sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire.

Ulterior, către Președintele României sunt înaintate propunerea ministrului justiției, hotărărea motivată a Secției pentru procurori din cadrul C.S.M. și C.V.-ul candidatului.

În niciun caz nu se poate interpreta că prin depunerea unei anumite soluții între cele 10 lucrări solicitate de C.S.M. s-ar urmări influențarea Președintelui României, aceste lucrări nefiind înaintate acestuia.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluție de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare și răspunsul în scris.

Solicitarea am formullat-o către C.S.M. întrucât gestionează dosarele profesionale ale magistraților, în conformitate cu legea și în virtutea rolului de garant al independenței justiției”.

Poate că hîrtia referitoare la cauza clasată de Lazăr nu i-o fi fost trimisă lui Iohannis chiar de către procuror, dar este cît se poate de limpede că acesta a avut legătură cu toate dosarele penale în care era cercetat fostul primar al Sibiului, cum este limpede și că șeful statului știa despre „meritele” celui pe care l-a făcut procuror general. Pentru că, așa cum s-a demonstrat deja, Johannis a avut mai multe dosare penale în care „a avut un cuvînt de spus” și Lazăr.

Antena3

Curtea de Apel Alba îi răspunde Adinei Anghelescu

„Mi s-a răspuns că în perioada 2007-2018 au fost identificate nouă dosare care îl privesc pe Klaus Iohannis în care s-au dispus soluții de clasare. Nu a fost identificat niciun dosar soluționat sau confirmat de Augustin Lazăr. Cu alte cuvinte, în cele nouă dosare nu a lucrat domnul procuror Lazăr”, a mai spus Adina Anghelescu.

„Procurorul general adjunct la acea vreme, Lazăr Augustin, și apoi din 2013 până în 2016 procuror general, putea să infirme vreuna dintre clasări dacă era dată de un șef de secție, cum ar fi acea clasare făcută de procurorul Herlea. Domnul Augustin Lazăr nu a infirmat vreuna dintre aceste clasări, deci este clar că era o comandă ca tot ce ține de Klaus Iohannis să nu treacă prin sita infirmării”, a adăugat ea.

Vă amintim că ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri, în declaraţia legată de evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

Numai că mare parte dintre aceste lucruri erau semnalate de presă chiar de acum câțiva ani:

SecundaTV

Iohannis, Prună și Tudose – marionete; Coldea și Kovesi – păpușari!

La începutul lunii septembrie, am primit o scurtă informație de la unul dintre cititorii SECUNDA: Un angajat din Justiție a depus la DNA Alba-Iulia o plângere penală împotriva actualului procuror general al României, Augustin Lazăr, pe vremea când acesta era procuror şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. În plângere, Augustin Lazăr era acuzat de corupție. Punct!

N.B. Din coroborarea dovezilor s-a ajuns la concluzia că dosarul poate fi soluționat cu trimiterea în judecată a lui Augustin Lazăr în stare de arest! O idee ce nu a putut fi acceptată de cei trei conjurați.

Sputnik.md

Iohannis, în pericol maxim! Președintele, lovit unde nu se aștepta nimeni! Unic în Europa!

O complicație uriașă pentru președinte, care se poate traduce prin complicitate, abuz în exercitarea unei înalte demnități în stat și prin articole din Codul Penal.

Raportul de evaluare al activității procurorului general întocmit de ministrul Justiției a dus la un rezultat direct, declanșarea procedurii de revocare a șefului PÎCCJ, dar și la deschiderea unui caz mult mai grav, care îl vizează pe președintele Iohannis.

De fapt, grav e puțin spus – s-ar putea să fie un caz unic în Europa! Concret, ministrul Tudorel Toader a declarat ieri, în prezentarea Raportului, că Augustin Lazăr a fost numit de preşedinte, la propunerea controversatului ministru Raluca Prună, fără ca în dosar să existe o evaluare, așa cum prevăd normele.

Justițiarul.ro

„După cum ați văzut, promovarea frauduloasă s-a mușamalizat, firește, fiindcă de-aia a și fost promovat: să răspundă la comenzi! Pînă acum! Acum, în mod categoric, i s-a înfundat! Chestia cu evaluările sale care lipsesc de la dosarul de cadre constituie un mizilic: trebuie scoase de la naftalină dosarele sale penale, mușamalizate de șefa sa de atunci, Codruța Kövesi. Acum, Codruța Kövesi i-a ajuns subalternă, ca să fie mai bine protejată, în baza practicii corb la corb nu-și scoate ochii!“

Și totuși… Totuși se pare că Tudorel Toader va pierde războiul cu Augustin Lazăr. Cel puțin dacă se va face voia Președintelui:

 Digi24

Iohannis cere din nou demisia lui Tudorel Toader, după declanșarea revocării lui Augustin Lazăr

Președintele spune că este „complet neadecvată” solicitarea ministrului Justiției de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr.

Preşedintele apreciază activitatea procurorului general Augustin Lazăr și consideră că cererea ministrului Justiţiei de revocare a acestuia este „complet neadecvată şi de natură să genereze neîncredere în sistem şi îngrijorare în rândul partenerilor noştri europeni”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce.

Capital

Lovitură totală pentru Tudorel Toader. Șocul vine de la Iohannis

Președintele țării poate respinge propunerea ministrului de revocare a Procurorului General pe trei motive de legalitate.

 Cum se vor sfîrși toate acestea? Vom afla cel mai devreme peste circa două săptămîni, cînd unii jurnaliști vor afla, sigur, „pe surse” ce decizie îi va fi comnuicată lui Augustin Lazăr:

Mediafax

Calendarul audierii lui Augustin Lazăr, stabilit de CSM

Raportul privind evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr, a ajuns la CSM, joi, iar Secţia pentru procurori a stabilit ziua de 13 noiembrie pentru audierea procurorului general, urmând ca motivarea să fie emisă în data de 21 noiembrie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.