Parlamentul riscă să intre în incapacitate de plată. Deşi numărul deputaţilor şi senatorilor a crescut considerabil, cu 117 parlamentari, legislativul trebuie să se descurce cu bugetul de anul trecut. Soluţia e mai mult decît la îndemînă.

Practic, dacă nu se vor tăia drastic cheltuielile, în câteva luni şi Camera şi Senatul vor rămâne fără bani, informează Antena 3.

O altă problemă cu care se confruntă aleşii este lipsa locurilor din sala de plen.

Numărul mai mare al parlamentarilor îi obligă pe unii dintre ei să stea la balcoane în timpul şedinţelor, mai spun anteniştii, fără a ţine seamă că pînă acum cei mai mulţi dintre noii aleşi s-au remarcat prin absenţă.
Ca să fie lucrurile clare, iată şi cheltuielile făcute într-u lună de un palamentar român, aşa cum au fost ele prezentate de ziare.com.

Un parlamentar primeste o indemnizatie lunara cuprinsa intre 4.570 lei si 6.000 de lei. Modul de calcul este destul de complicat, suma finala depinzand de numarul de mandate anterioare si de functiile pe care le ocupa in grupul parlamentar sau in conducerea Parlamentului.

Senatorii si deputatii primesc si o diurna de deplasare – 2 la suta/zi, din indemnizatia lunara. Diurna de deplasare inseamna bani pentru ca vin la lucrarile Legislativului si se intorc in colegiile in care au fost alesi. Nu exista informatii detaliate cat au costat aceste calatorii pentru fiecare senator si deputat in parte, dar in luna august, cand a fost vacanta teoretic, diurna deputatilor a fost de peste 400.000 de lei, relateaza Digi 24.

Alesii care nu stau in Bucuresti au si cazare gratuita – fie la hotel, fie intr-un apartament inchiriat. In august, cazarea deputatilor a costat peste 1,3 milioane de lei.

Si transportul este gratuit pe perioada mandatului, fie ca este vorba despre zboruri interne sau calatorii cu trenul ori masina. Daca folosesc masina proprie, paramentarii primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 kilometri parcursi. In luna de mijloc a verii, transportul deputatilor a costat aproape 200.000 de lei.

Membrii conducerii Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare si presedintii de comisii vorbesc gratis la telefon. Ceilalti parlamentari au un plafon la abonament – 400 de minute pe luna. Daca depasesc limita, isi platesc singuri convorbirile.

In august, cheltuielile pentru convorbirile telefonice ale deputatilor au fost de aproape 33.000 de lei.

Parlamentarii primesc si o asa-numita suma forfetara pentru cheltuielile de personal si intretinerea cabinetelor parlamentare. Astfel, cererea pentru cheltuielile de personal poate varia intre 1.500 lei, cat a cerut democrat-liberalul Cornel Ghita, si aproape 9.500 lei, cat a solicitat fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea.

Variatii mari sunt si in ceea ce priveste intretinerea cabinetelor – intre 424, cat a decontat deputatul PDL Valerian Vreme, si aproape 8.000 de lei, cat a solicitat independentul Dan Ilie Morega.

Soluţia? Nimic mai simplu: se reduc salariile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.