Acasa > Informaţiile zilei > Mai multe facilități pentru persoanele cu dizabilități

Mai multe facilități pentru persoanele cu dizabilități

Ziua de 3 decembrie este Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, oameni curajoși și determinați, cărora le datorăm respect pentru rolul lor important în comunitate și pentru că zi de zi ne arată că orice obstacol poate fi înlăturat.

Trebuie să știți că există un Proiect de hotărâre adoptat privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede varianta echivalării indemnizației de handicap cu pensia minimă garantată în plată și în care, conform  prevederilor Programului de guvernare, valoarea pensiei minime garantate s-a majorat de la 520 lei la 640 lei, de la 1 ianuarie 2018.

De asemenea, actul normativ mai stabilește ca prioritate angajarea în muncă a acestor persoane în procent de 4% din numărul total de angajați din instituțiile și firmele cu peste 50 de salariați. Un alt exemplu este cel în cazul copiilor cu handicap grav, în sensul că certificatul acestora va fi valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, fără să fie necesar să se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare.

Alte măsuri mai fac referire la copiii cu handicap grav. Ei nu vor mai fi puși pe drumuri la comisiile de evaluare. Debirocratizarea înseamnă mai puține drumuri la ghișeu. Serviciile sociale sunt mult mai aproape de persoanele cu dizabilitați. De asemenea, a fost recunoscut oficial și limbajul mimico-gestual, iar astăzi are loc, la nivel național, un Târg special de joburi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.