Acasa > Unde-i lege... > Minore torturate de propriii bunici/ Timp de zece ani autoritățile s-au prefăcut că nu văd nimic

Minore torturate de propriii bunici/ Timp de zece ani autoritățile s-au prefăcut că nu văd nimic

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele erau agresate fizic de către cei doi bunici, arse cu țigara, tăiate pe față sau pe mâini, băgate într-un canal din curte plin cu apă și închise afară, fiind lăsate să doarmă pe străzi dacă nu obțineau din cerșit sume cuprinse între 400 și 800 de lei zilnic.” Așa se precizează în comunicatul dat astăzi publicității de către DIICOT. În fapt, este vorba despre două minore – acum în vîrstă de 12 și, respectiv, 17 ani – care încă din anul 2009 au fost obligate de bunica lor, Luminița Rostaș, 53 de ani, să meargă la cerșit. Faptele s-au petrecut pe raza județului Cluj, iar copilele erau obligate să apeleze la mila trecătorilor în apropierea unui mall situat aproape de locuința bunicii.

De remarcat este faptul că, după descinderea de la locuința Luminiței Rostaș – care își tortura nepoatele cot la cot cu soțul ei – procurorii DIICOT Cluj și polițiștii de la Crimă Organizată au făcut verificări și la Protecția Copilului Cluj. Astfel „s-a stabilit faptul că minorele s-au aflat în atenția acestei instituții (D.G.A.S.P.C.) încă din anul 2010, când au fost internate, în mod repetat, într-un adăpost de zi și de noapte, deoarece au fost găsite pe străzi la cerșit de către organele de poliție sau cele ale jandarmeriei.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele erau agresate fizic de către cei doi bunici, arse cu țigara, tăiate pe față sau pe mâini, băgate într-un canal din curte plin cu apă și închise afară, fiind lăsate să doarmă pe străzi dacă nu obțineau din cerșit sume cuprinse între 400 și 800 de lei zilnic”.

Așadar, deși situația copilelor era cunoscută de ani de zile, autoritățile care ar fi trebuit să le protejeze și să le poarte de grijă, le-au dat, de fiecare dată înapoi pe mîna „călăilor”. Iar pentru asta NU răspunde nimeni.

Iar situația este cu atît mai gravă cu cît, obligarea copiilor la cerșit pare a fi tradiție de familie. DIICOT afirmă că „în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2018, nora inculpatei R.L., în vârstă 29 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, cu capacitate de a munci, a apelat în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, prin folosirea a doi minori în vârstă de 3 şi 9 ani.”

Deocamdată de la locuința Luminiței Rostaș „au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 3 telefoane mobile, suma de 1950 euro şi mai multe înscrisuri”, iar magistrații Tribunalului Cluj au dispus arestarea ei pentru 30 de zile sub acuzația de trafic de minori.

De ce a fost arestatădoar Luminița Rostaș, nu și soțul ei, deși, așa cum rezultă din comunicatul DIICOT a fost complice la toate atrocitățile comise împotriva celor două fetițe? Dar, mai ales, de ce nu este trasă la răspundere Protecția Copilului Cluj pentru faptul că atîția ani „a închis ochii” la tot ce li se întîmpla acestor copile?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.