Acasa > Unde-i lege... > Sclavie în Maramureș – cinci arestări

Sclavie în Maramureș – cinci arestări

Sursa foto: haus-wildfang

Bert Sieghard Schumann,Vasile Năsui zis „Nețu”, Gavrilă Șimon zis „Blondu”, Marius Grecu, Simion Năsui și Ionuț Marius Mezenciuc zis „Jimmy” au fost arestați pentru 30 de zile după descinderile procurorilor DIICOT la „centrul de reabilitare” din Vișeul de Sus, unde mai mulți copii germani erau tratați ca niște adevărați sclavi. Soția lui Schumann, Babett, și alte două persoane, au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit procurorilor DIICOT„Urmare a comunicatului din data de 27.08.2019, https://www.diicot.ro/mass-media/2438-comunicat-de-presa-27-08-2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de combatere a criminalităţii organizate au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore față de inculpații S.B.S., cetățean german, M.I.M., Ş.G., N.V., B.T. și N.S.,cetăţeni români, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane și lipsire de libertate în mod ilegal.

De asemenea, în cauză s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu impunerea obligației de a nu părăsi teritoriul României, față de inculpații G.M. și S.B., în urma faptelor reținute în sarcina acestora.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii S.B.S., S. B. şi N. V. au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat, anterior anulul 2014, având ca scop aducerea în România în scop de reabilitare şi reintegrare socială, a unor loturi de adolescenţi germani având comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate (părinţi divorţaţi, narcomani, alcoolici etc.), dar nu numai, sau care din cauza unor afecţiuni grave (depresie, psihoză, dependenţă de droguri) au devenit instabili emoţional şi prezintă comportamente dezordonate.

S-a reţinut faptul că, tinerii erau luaţi de către statul german în custodie, de la părinţii acestora, după care erau încredinţaţi organizaţiei respective pentru a intra în „programul de reabilitare” promovat de iniţiatorul şi coordonatorul acesteia, inculpatul S.B.S, ajutat de către soţia sa şi de către celelalte persoane, cetăţeni români.

În programele Projekt Maramureş erau prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, tinerii erau excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscau actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi erau supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de către inculpatul S.B.S în baza unor convingeri educative personale.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că, membrii grupului au aplicat metode barbare asupra minorilor, prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative (în sensul legii penale), exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii. Toate acestea au fost de natură să creeze grave traume psihice şi fizice minorilor, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză.

Un aspect deosebit de important este acela că în grupul infracţional organizat şi iniţiat de către inculpaţii S.B.S, S. B. şi N. V. au fost racolaţi şi cooptaţi pe parcurs mai multe persoane de încredere, de regulă fie rude cu inculpatul N. V., fie apropiaţi ai acestuia, care au avut roluri bine determinate în desfăşurarea activităţii infracţionale.

Fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect erau însuşite de către membrii grupului, despre care subzistă suspiciunea că, utilizând mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate, nu a respectat principiile şi regulile folosirii fondurilor respective în scopurile dedicate.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 27.08.2019, au fost identificate sume importante de bani, respectiv suma de 8.665 euro găsită la domiciliul inculpatului N.V. și suma de 137.450 euro găsită la domiciliul cetățeanului german, S.B.S., a căror proveniență nu au putut să o justifice.

La data de 28.08.2019, Tribunalul Maramureș a dispus arestare preventivă a inculpaților S.B.S., Ş.G., N.V., B.T. și N.S. pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de inculpatul M.I.M. s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

Anchetatorii precizează că în programele „Projekt Maramureş” sunt prevăzute în scop de reabilitare o serie de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative. În realitate, tinerii erau excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscau actele de identitate, bunurile personale şi erau supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de Schumann Bert Sieghard în baza unor convingeri educative personale. Aceste metode presupuneau aplicarea unor metode barbare asupra minorilor, prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitîndu-se asupra lor acte de constrîngere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constînd în umilinţe şi acte specifice torturii.

De asemenea, conform evz.ro, procurorii DIICOT  au suspiciuni că liderii grupului infracţional şi-ar fi asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială) care le-ar fi dat informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

Atunci când aveau loc controalele Direcției, copiii erau sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi erau supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoane din afara centrului.

Aceeaşi modalitate de operare ar fi fost practicată şi atunci când la centrul de reeducare ajungeau în vizita oficiali din Germania, au declarat surse judiciare.

Unul dintre suspecții din această anchetă a recunoscut acuzațiile și le-a mărturisit procurorilor că activitatea la care erau supuși copiii ar fi fost sub coordonarea cetățeanului german, arestat și el, care ar fi știut că minorii erau pedepsiți prin izolare și supunere la muncă forțată, în cazul în care nu acceptau lucrările care le erau repartizate. Acesta a mai povestit că cetățeanul german ar fi fost cel care se ocupa ca fiecare minor să execute programul de penitență stabilit.

160 de copii erau exploataţi într-o tabără de corecţie din zona Vişeu de Sus din Maramureş. Acuzațiile se refără la faptul că persoanele reținute că au ţinut în sclavie tineri germani cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, pe care i-au pus să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.