Nu mai trece nici o zi fără ca DIICOT să prezinte cel puțin un caz de prindere a cel puțin unui traficant de droguri. Că acestă structură antiinfracțională ar trebui să se ocupe de combaterea crimei organizate e altă poveste. Contează că măcar puțin sînt rărite rîndurile celor care fac bani grămadă din vînzarea drogurilor. Bunăoară, numai ieri, 12 ianuarie, DIICOT a prezentat trei astfel de situații:

  1. La data 11.01.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sibiu au dispus, în două cauze penale,  reținerea a 3  inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, în formă continuată. Din materialul probator  a rezultat că pe parcursul anului 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat, droguri de  risc (canabis) către consumatori de pe raza județului Sibiu, cu prețuri între 35 și 60 lei pentru un gram. Cercetările efectuate au relevat și faptul că unul dintre inculpați i-a aprovizionat cu droguri de risc  pe  ceilalți doi. În urma celor 6 percheziții domiciliare efectuate pe raza județului Sibiu, au fost identificate și ridicate, cantități de droguri de risc (canabis), mai multe grindere, recipiente și plicuri tip ziplock cu urme de materie, precum și alte mijloace de probă. În cursul acestei zile, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu, cu propunerea de  arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile. Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu.

Doi dintre traficanți – Emil Irinel Dode și Mihai Andrei Cazimir – au primit madate de arestare pentru 30 de zile.

2. La data de 11.01.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 4 inculpați (trei dintre ei membri ai aceleași familii) pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic intern de droguri de mare risc. Măsura a fost dispusă după ce trei dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce dețineau asupra lor cantitatea de 600 grame cocaină, disimulată în mai multe pachete cu cafea. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că aceștia au procurat drogul de mare risc din Germania la începutul lunii ianuarie 2024, după care l-au expediat în România disimulat în mai multe pachete, prin intermediul unei firme de coletărie. Pentru a se asigura că nu vor exista incidente pe parcursul deplasării, unul dintre inculpați a însoțit mașina de transport. Pe baza probelor administrate s-a mai  stabilit că pe parcursul anului 2023 cel de al  patrulea inculpat precum și cei doi prinși în flagrant au deținut și comercializat, în mod repetat, cantități de cocaină, către consumatori din municipiul București. Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

3. La data de 11.01.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. Măsura a fost luată după ce, în aceeași zi, inculpatul a fost prins în flagrant, pe raza județului Dâmbovița, în timp ce comercializa cantitatea de 20 de grame drog de mare risc (4-CMC, cunoscut sub numele de cristal), pentru suma de 2.900 lei. De asemenea, asupra acestuia au fost găsite alte 7 grame de drog de mare risc (cantitate porționată pentru comercializare), precum și sumele de 4.150 lei și 100 euro. Din cercetările efectuate în cauză a mai rezultat că inculpatul  a vândut, în mod repetat, droguri de mare risc unor consumatori din județele Argeș și Dâmbovița.

Și Ionuț Mădălin Mustață va fi cazat și hrănit din banii statului cel puțin 30 de zile.

De menționat este că de fiecare dată DIICOT face precizarea că, „pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

Un răspuns

  1. Acesta este un pas important in lupta impotriva traficului de droguri si a crimei organizate. Felicitari pentru eforturile depuse de catre DIICOT si echipa de politisti in aceste cazuri si speram ca astfel de actiuni vor continua in viitor pentru a asigura siguranta si bunastarea societatii. Este ingrijorator sa vedem cat de raspandita este aceasta activitate in randul tinerilor si este bine ca se fac eforturi pentru a-i opri si a proteja viitoarele generatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.