vineri, ianuarie 28, 2022
Acasa > Unde-i lege... > Polițist sancționat pentru că a protestat

Polițist sancționat pentru că a protestat

Un protest organizat în fața Poliției Mun. Roman, cu respectarea Legii 60/1991 privind adunările publice, a stârnit multe orgolii și supărări la vârful conducerii IPJ Neamț pentru mesajul afișat pe un banner: „JOS MAFIA DIN POLIȚIA ROMÂNĂ, JOS MAFIA DIN M.A.I.”. Cu toate că acesta ar fi trebuit să fie un deziderat instituțional, de a eradica corupția din sistem, se pare că în județul Neamț, șefii sunt pe invers.

După scenele ridicole în care mai multor ofițeri li s-a ordonat să „confiște” ilegal bannerul de către șeful IPJ Neamț, care ocupă postul nu ca urmare a promovării vreunui concurs, ci prin modul de operare deja consacrat, împuternicire, a urmat, bineînțeles, și acțiunea de acoperire a acestor nereguli prin declanșarea cercetării disciplinare împotriva colegului nostru, Ioan Cănărău, lider al Sindicatului EUROPOL.

În urma finalizării procedurii disciplinare, în care nu a avut nicio șansă de a se apăra față de directiva clară de execuție primită de către ofițerul desemnat cu cercetarea prealabilă, colegul nostru a fost sancționat cu „mustrare scrisă” pentru că, în timpul liber, a protestat afișând mesajul „JOS MAFIA DIN POLIȚIA ROMÂNĂ, JOS MAFIA DIN M.A.I.” și astfel i se impută că a adus PREJUDICII DE IMAGINE INSTITUȚIEI.

Acum, la o analiză superficială, dacă colegul nostru a afișat acest mesaj și a fost sancționat, per a contrario pentru a nu fi sancționat data viitoare ar trebui să afișeze mesajul „SUS CU MAFIA ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ, SUS CU MAFIA ÎN M.A.I.”? Adică dacă un polițist cu peste 25 de ani vechime își exercită dreptul la liberă exprimare și enunță un deziderat, respectiv acela de a fi curățat sistemul polițienesc de ingerința corupției, este sancționat.

Iar dacă în cazul acesta vorbim despre opacitatea și slugărnicia șefilor împuterniciți care sunt dispuși să calce pe cadavre, să comită abuzuri sau să își hărțuiască subalternii doar pentru a-și păstra posturile de conducere, nu putem să nu recunoaștem că în sistemul nostru nu am avut cazuri răsunătoare de corupție/mafie, similare cu cele ale unor grupări organizate:

https://www.g4media.ro/inchisoare-cu-executare-pentru-un-fost-sef-al-ipj-timis-care-a-mutat-disciplinar-un-politist-la-cererea-unui-primar-decizia-nu-este-definitiva.html

https://romanialibera.ro/la-zi/coruptie-la-nivel-inalt-in-jandarmerie-dna-a-trimis-in-judecata-mai-multi-sefi/

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/sefii-jandarmeriei-urmariti-penal-si-ar-fi-aprobat-ilegal-plata-a-sute-de-ore-suplimentare-1373389 

https://www.mediafax.ro/social/sefi-ai-politiei-bistrita-acuzati-de-coruptie-condamnati-dupa-ce-au-intervenit-pentru-nesanctionarea-unor-contraventii-18657088

Ce este și mai interesant la nivelul IPJ Neamț, este că hărțuirea vădită exercitată asupra liderului nostru a căpătat forme psihedelice. Astfel, după protestul de mai sus care a generat furia „înstelaților”, colegul nostru a mai fost cercetat disciplinar și sancționat pentru că ar fi trimis 2 sesizări către IPJ Neamț în care a reclamat mai multe inadvertențe în managementul instituției. Când i-a parvenit sesizarea, împuternicitul inspector șef, cms. șef Osoianu, se uită când a fost transmis emailul de pe adresa organizației sindicale, și constată pe baza simțurilor dezvoltate de polițist pe care le deține, că în acel interval de timp, colegul nostru era în serviciu. De aici a fost doar o formalitate să dispună o nouă cercetare față de colegul nostru, cu toate că nu existau niciun fel de probe că el a remis emailul.

La momentul contestării sancțiunii la nivelul IGPR, conform procedurii, șeful unității care a emis actul de sancționare este obligat să redacteze un raport motivat în care să justifice temeinicia și legalitatea sancțiunii. Pentru prima dată în istoria Poliției Române, același șef care a emis dispoziția de sancționare, depune concluzii de admitere a contestației colegului nostru Ioan Cănărău, admițând implicit că cercetarea a fost abuzivă. Și acum vine întrebarea, când a fost în deplinătatea facultăților mintale șeful împuternicit al IPJ Neamț? Când a emis sancțiunea sau când a solicitat anularea acesteia? Răspunsul însă îl poate oferi doar un psiholog, de preferat unul din afara sistemului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.