Acasa > Articole > Editorial > Sfânta proprietate

Sfânta proprietate

Fruntaşii UDMR se împotrivesc confiscării averilor ilicite. E libertate, ne împotrivim cui ne taie capul – Monica Tatoiu dixit. Proprietatea este sfântă, licită sau ilicită, nu contează.

Şi-am rugat câţiva colegi mai breji decât mine să-mi răspundă la o întrebare nu tocmai la îndemâna oricui: „Cine se teme de confiscarea averilor ilicite?”. Miratu-m-am mult aflând răspunsul lor, aproape exact: „Se tem de confiscarea averilor ilicite cei ce au averi ilicite”.  Răspunsul unanim a fost doar aproape exact întrucât şi mai exact ar fi sunat: „Se tem de confiscarea averilor ilicite toţi cei cu averi ilicite”. Passons!

Am şi eu o casă la ţară, nemoştenită. Şi o maşină, veche şi albastră. Este dreptul meu să le am; n-am escrocat, n-am şantajat, n-am exploatat; am muncit. Nu au nimic sfânt în ele.

Cunosc un Gică de România care are multe case, multe de tot. Ştiu şi cum le-a rostuit. Mi-e ruşine să vă spun cum. Am şi eu ceva sfânt în ogradă: nu bârfesc. Scuze! Este dreptul lui să aibă câte case vrea muşchii lui; am făcut o revoluţie cu sprijinul neprecupeţit al tuturor vecinilor mai mult sau mai puţin apropiaţi tocmai pentru ca Gică de România să speculeze o mie de case. Dar de ce e sfântă colonia aia de case, nu mă dumiresc. E adevărat, din chiriile pe care le ia, azi se roagă în bisericile din Florida, mâine, în cele din Alpii elveţieni. Chiriile le plătesc nişte neisprăviţi care nu-şi pot cumpăra casa; leafa pe care le-o statornicesc alţi sfinţi proprietari este indecent de despuiată.

Ăsta-i veacul. Dumnezeu ni l-a dat, UDMR-ul îl tâlcuieşte. Proprietatea este sfântă. Propun încă o zi liberă în calenadrul cu sfinţi: Sfântu’ Gică proprietarul!

Igen!   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.