Deputatul PNL Horia Uioreanu e îngrijorat. Anul acesta statul va pune taxă şi pe rachiul produs pentru consum propriu. Cei care au hotărît astfel sînt PDL-iştii. Care sînt cei mai tari din parcare. Deci nici Uioreanu nu are ce să le facă. În speranţa că poporul îi va veni în ajutor, acesta a sărit cu “pîra” la presă.
“Guvemul şi PD-L dăunează grav tradiţiilor
Lipsiţi de griji şi ocupaţie, membrii Guvernului condus de Emil Boc şi deputaţii PD-L au început să se uite la televizor în fiecare seară după orele 22.00. Şi pentru că emisiunile de analiză politică şi talk-show-urile nu prea aduc laude conducătorului iubit, ei schimbă des canalele, urmărind cu precădere spoturile publicitare. Aşa se face că întreg partidul a învăţat pe de rost textele tuturor reclamelor şi au băgat la cap indicaţia ca „Consumul excesiv de alcool daunează grav sănătăţii”. În condiţiile în care termenul „excesiv” este unul puţin uzitat, deputaţii PD-L au început să manifeste îngrijorare faţă de sănătatea poporului.
Doar aşa se explică faptul că în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor ei au votat împotriva unui amendament depus de deputatul PNL de Gherla, Horea Uioreanu. Acest amendament prevedea scutirea de accize a ţuicii şi rachiurilor de fructe destinate consumului propriu în gospodăriile individuale, în limita cantităţii echivalente a cel mult 250 de litri pe an, cu concentraţia alcoolică de 100% volum.
Deputaţii aleşi pe listele PD-L au reuşit astfel să dea lovitura de graţie unei tradiţii seculare a românilor şi să împovăreze ţăranul român cu noi dări şi au decis să accizeze şi ţuica produsă de ţărani pentru consumul propriu, atentând astfel la una din tradiţiile românului: aceea de a se cinsti de sărbători cu ţuică produsă chiar de el, cu costuri minime. Grav este faptul că acum deputaţii puterii au demonstrat maximum de inconsecvenţă şi au anulat ceea ce au aprobat în toamna anului trecut, respectiv scutirea de accize a ţuicii produsă pentru consumul propriu.
Respingerea acestui amendament, gest născut din disperarea PD-L de a scoate bani din ţuică, că din piatră au scos cam tot ce se putea, poate determina ţăranii care produc alcool pentru consumul propriu să recurgă din nou la practici îndelung experimentate înainte de 1989. Ei vor continua să producă ţuică, pentru că oricum nu au cui să-si vândă fructele, dar, la mica înţelegere cu cazangii, vor declara doar cantităţi infime. Cât despre controlul cazanelor, practica a demonstrat că românul este suficient de inventiv pentru a „fenta” fiscul şi a-şi asigura ţuica de consum.
Chiar şi numai pentru că whiskey-ul nu se numără printre licorile preferate de ţărani, obişnuiţi cu ceea ce produc ei înşişi, la fel cum au făcut-o şi înaintaşii lor. Şi chiar dacă ar fi, nu şi-o permit! Sau urmează o directivă prin care băutura scoţienilor, mult lăudată de un anume şef, să înlocuiască ţuica şi rachiurile de casă”?
Biroul de presă