joi, aprilie 22, 2021
Acasa > Articole > Campanie > Bătaie de joc în spitalele publice din România

Bătaie de joc în spitalele publice din România

Pacienții cronici, obligați ILEGAL să-și plătească testele COVID-19 la clinici private ( 300 / 350 lei) înainte de internare, altfel li se refuza accesul.

Asociaţiile pacienţilor din România reclamă însă că, în aceste zile, pacienţilor cronici chemaţi pentru tratament li s-a cerut să se prezinte cu testul pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus făcut, asta deşi regulamentul emis de INSP prevede testarea gratuită a acestora în unităţile sanitare. De exemplu, o pacientă cu cancer a plătit două astfel de teste în condiţiile în care nu i s-a spus că beneficiază gratuit de această testare.

„Nu mi s-a spus că se poate efectua gratis, astfel că am mers la privat şi mi-am făcut testarea”, a declarat aceasta.

Asociaţiile de pacienţi subliniază nu doar că acest fapt reprezintă un abuz, dar că avem de-a face cu o încălcare a protocoalelor de siguranţă din spitale în condiţiile în care pacienţii nu sunt izolaţi după ce-şi fac aceste teste, fapt ce creşte riscul apariţiei unor focare chiar printre persoanele cele mai vulnerabile.

Am primit multe telefoane de la pacienţi care întrebau dacă e normal şi dacă e recomandat, în condiţiile în care erau astfel nevoiţi să facă aceste teste la privat, unde ajungeau să plătească şi 300, 350 de lei. Noi le-am spus că nu este corect, şi în aceste zile vom face o evidenţă a tuturor cazurilor, şi vrem să ajungem până la ministrul Sănătăţii cu această problemă. În primul rând, problema este că se încalcă protocoalele de siguranţă, nu atât că aceşti pacienţi ajung să dea nişte bani. Ei fac testul astăzi, ca şi alte analize pentru care sunt trimişi în ambulator, şi abia apoi sunt primiţi în spital. Sunt şi spitale care au laboratoare proprii şi nu trebuie să-şi trimită pacienţii în altă parte doar pentru că ei vor să facă nişte economii. Astfel că dacă rezultatul la test i se dă peste 3-4 zile, mai ajunge să mai aştepte alte câteva zile până e programat – deci, în final, se duce în spital cu un test mai vechi de zece zile, timp în care pacientul s-a expus, a intrat în contact cu alte persoane etc. În final, pacientul se internează şi este tratat ca fiind negativ, însă există clar pericolul ca el să se fi infectat între timp. Asta în contextul în care şi în cazul celor cărora li se fac aceste teste în spitale există o fereastră epidemiologică de 3-4 zile, deci nici aici nu avem o certitudine că un pacient internat este negativ, şi deci cu atât mai mare riscul de infectare în spitale. Din ce am observat noi atunci când pacienţii sunt trimişi să-şi facă aceste teste în privat, nu vorbim de o decizie la nivelul spitalului, a conducerii, ci mai degrabă din cauza unor medici oportunişti, care din dorinţa de a-şi face propriul portofoliu de pacienţi, trimit pacienţii în mod abuziv. Din reclamaţiile primite la noi, asta a fost ponderea cea mai mare – medicii au trimis pacienţii pe drumuri fără să ceară acordul managerului.
Astfel de practici nu fac decât să pună în pericol siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, mărind riscul apariţiei unor noi focare de infecţii”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

TOTI BOLNAVII OBLIGATI sa isi plateasca test covid la o clinica privata sunt rugati sa ne scrie la secretariat@asistenta-pentru-consumatori.ro pentru a fi puți în contact cu un avocat. Este ILEGAL sa li se ceara sa isi plateasca ei testele. Oamenii platesc deja CAS astfel incat ele trebuie sa fie PLATITE de stat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.