Acasa > Editorial > Un liberal de 24 de carate

Un liberal de 24 de carate

Se numește Claudiu Răcuci. Sex: masculin. Naționalitate: română. Profesie: are atâtea profesii și a terminat atâtea școli și facultăți, încât nu poate fi un bărbat în care să ai încredere. Poate și de aceea, merită mai întâi să-l ascultăm și abia apoi să-l felicităm!

„Educatorul este evaluat, azi, prin intermediul diplomelor. Este apreciat cel care are teancul mai mare de hârtii. Au apărut tot felul de fabrici de atestate. Dascălii se angajează într-o goană nefertilă după titluri goale”. Va propune, în locul acestora, criterii calitative de evaluare, cum sunt: cunoştinţele dobândite de elevi,  metodele de predare, adecvarea la noile realități ale societăţii.

Și iată și „Cuiul lui Pepelea”. „S-a ajuns la anomalia ca 60% din timpul de lucru al unui dascăl să fie ocupat de hârtii, raportări, muncă în folosul administrativ, iar numai 40% din timp să fie afectat dezvoltării personalității. Numărul tot mai mic de personal auxiliar a transformat dascălii în secretare, asistenţi sociali, consilieri şcolari, medici de ocazie, contabili, personal de curăţenie”.

Am lăsat deoparte năravul liberal penibil de a da obsesiv vina pe guvernul pesedist și i-am mulțumit domnului Claudiu Răcuci pentru plăcerea de a mă lăsa în seama unei visări, azi, când sunt închise toate orizonturile pentru astfel de îndeletniciri. Iată-mă visând, deci, că trăiesc într-o țară liberă de prejudecăți și canoane birocratice. Matură. Legea pe care aș propune-o, sugerată de deputatul liberal, aș scrie-o pe o singură filă. Aș enumera falsurile, cele amintite aici, și aș evidenția principiile mari ale evaluării educatorilor. Aș transmite legea, pe o singură filă, tuturor școlilor și primăriilor pentru ca împreună să-și întocmească fiecare propriul catehism local, Ministerului Educației revenindu-i rosturile mari, ale identității naționale. Inspectoratele școlare rămân fără obiect. Împreună cu bani mulți, folositori noii Administrații. S-ar elibera cerul și școala s-ar concentra înlăutrul ei, liberă.

Dar, e prea simplu, ca să intereseze. Prea multă clientelă oropsită. Prea multă osteneală pusă la treabă. Cât o mutare, cât mii de mutări. Cine se încumetă? Sau ne dorim, domnule deputat, ca pe lângă toate titlurile agonisite, pe lângă toate numele de școli și facultăți urmate, pe lângă toate profesiile menite să ia ochii, să aveam și la Parlament o propunere de florile mărului?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.