Două inițiative legislative ale liberalilor ar trebui să prindă viață cît mai curînd.

Prima îi aparține deputatului PNL Adrian Felician Cozma, care cere

 Pedepse mai aspre pentru infractorii care comit acte de violentă împotriva copiilor

Înainte de a fi avocat, înainte de a fi deputat, sunt tată. Violența față de minori a atins cote alarmante. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat în ultimele zile la Hunedoara sau Suceava. Lucrurile nu mai pot rămâne așa!

Am depus o propunere legislativă care să descurajeze violența față de minori. E important ca orice formă de violență să fie aspru pedepsită pentru a ne proteja de violență și de orice formă de tentativă care poate produce vătămarea corporală și mintală a minorilor, în primul rând, și a cetățenilor, în general.

Ultimele evenimente ne-au arătat că trebuie să acționăm rapid, fiindcă fiecare dintre noi, fiecare copil, poate fi următoarea victimă. Agresorii trebuie îndepărtați din viața socială.

Copiii trebuie protejați de persoanele violente.

Nu de puține ori, persoanele care utilizează forța și violența împotriva minorilor și nu numai, au primit pedepse mici, au reușit să revină în libertate foarte ușor și au produs noi violențe, unele extreme care au dus și la moartea unor oameni.

Avem de ales. Alegem viața și integritatea noastră sau riscăm mereu, aplicând o legislație care nu descurajează violența, ci chiar o încurajează.

Avem foarte multe exemple care ne obligă să luăm măsuri pentru protejarea cetățenilor mai ales a celor lipsiți de orice formă de apărare, cum sunt copiii sau bătrânii.

Consecințele le știm și sunt tragice. Vătămări corporale grave, boli fizice pe termen îndelungat sau chiar pe viață, probleme privind dezvoltarea capacității cognitive, sindromul stresului post-traumatic, probleme de sănătate mintală, comportamentală, moarte.

Nu există niciun fel de motivare în a înlesni pedepsele unor infractori care utilizează violenţa și care produc nesiguranță pe străzi.

Nu în ultimul rând, toate aceste fapte reprobabile și comportamentul violent al unor indivizi care se manifestă foarte des, ne costă foarte mult din toate punctele de vedere.

Spre exemplu dacă violențele de o gravitate mai mare am propus pedeapsă cu detențiunea pe viață.

Am propus majorarea tuturor pedepselor care au ca victime minori”.

A doua inițiativă legislativă a fost depusă la Senat de un grup de liberali. Aceasta are în vedere modificarea Codului penal astfel încît fapte precum sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală, pornografia infantilă sau tortura să nu se mai prescrie. La fel de important este că proiectul prevede schimbări și în privința martorilor unor astfel de infracțiuni. Mai precis, martorii vor fi obligați să raporteze imediat sau să contacteze autoritățile, altfel vor risca pedepse cu închisoarea.

Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor sau care a avut ca urmare moartea unui minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani”.

Pentru a deveni legi și a putea să fie aplicate, cele două proiecte au nevoie să treacă de Camerele Parlamentului, să fie promulgate de Președinte și publicate în Monitorul Oficial.

Important este că s-a făcut primul pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.