Iată-ne, dar, ajunși la momentul cînd soțul meu a rămas singur cu angajații spitalului Ponderas, centru al rețelei de sănătate Regina Maria. Era miezul nopții de 23 septembrie 2021. În schimbul sumei de 15.000 de lei (la început), în prima zi a fost nevoie de aproape 12 ore ca să-l primească un doctor (urologul George Tie) la o așa-zisă consultație, pentru efectuarea analizelor de sînge (care erau recente și se aflau la dosarul medical cu care am venit de-acasă), pentru un computer tomograf care a durat un sfert de oră și pentru un test COVID. Abia pe urmă am înțeles că, oricît de privat ar fi spitalul, sau poate tocmai de aceea, personalul nu trebuie neapărat să fie interesat de medicină și cu atît mai puțin de pacienți. Actul medical, practic, NU CONTEAZĂ. Important este bani să iasă! Iar pentru asta

Se „inventează” analize

Am plecat de la spital cu inima strînsă. Lăsam în urmă un om care nu mai avea forța necesară să lupte cum se cuvine nici măcar cu propriile neputințe, cu atît mai puțin cu indolența celor cărora le încredințam viața și sănătatea lui. Și mai era ceva: nici doctorița Oprea, nici nimeni altcineva nu ne-a spus foarte clar ce investigații urmează să-i facă, ce durată au, cîte zile de spitalizare vor fi necesare… Nimic. Un singur angajat părea să mai fi păstrat ceva uman: un brancardier. Dar e posibil ca asta să fi venit din faptul că are abia 20 de ani și nu lucrează de prea multă vreme la Ponderas. N-a fost nevoie să i se spună că bolnavul are nevoie de ajutor ca să se ridice din pat, să poată face doi-trei pași sau să se așeze la loc. Pur și simplu a făcut cu promptitudine tot ce ținea de el. Iar pentru asta merită mulțumiri.

Din păcate asta a fost o etapă foarte scurtă și trecătoare. Iar temerile mele s-au dovedit întemeiate. Pe parcursul celor cinci zile cît a durat internarea, cel puțin la fel de gravă și bine încetățenită s-a dovedit a fi „secretomania”. Adică, încă de la instalarea în rezerva care i-a fost alocată, soțului meu nu i-a spus nimeni nimic. Pur și simplu a venit o infirmieră și, chiar dacă pacientul avea deja o branulă fixată la mîna stîngă – i-a mai introdus una pe braț, ca să-i poată administra o perfuzie. Ce conținut avea perfuzia, cine și pentru ce o recomandase, la ce-i era necesară bolnavului, a rămas și pînă acum un mister. E drept că au mai urmat, pe parcursul zilelor alte ace băgate în alte locuri din vene, fie pentru că asistenta a băgat acul greșit, fie pentru că soluția perfuzabailă „conține impurități (!!?) și de-aia nu curge”, fie căăă… Iar toate aceste ace spărgeau noi locuri în venele deja ciuruite de multele recoltări de sînge anterioare internării.

Și nu numai atît. Cum spuneam, la internare soțul meu avea un dosar medical complex și complet, care conținea analize de sînge făcute săptămînal din motive de leucemie limfocitară. Dar la camera de gardă, pe 22 septembrie, la ora 17.41 i s-a recoltat sînge pentru hemogramă, RH, grupă de sînge și pentru biochimie. Analizele au fost lucrate pe loc, dar au rămas neinterpretate. Probabil acesta a fost motivul – evident, nu banii – pentru care pe 24 septembrie, la ora 6.16, i-au fost recoltate noi probe de sînge, cerute de Camelia Cazacu, pentru biochimie. Pe 25 septembrie, la miezul nopții, aceeași Camelia Cazacu, a cerut o nouă recoltate de sînge, care s-a efectuat dimineața, la ora 6.00, pentru – atenție! – hemogramă și alte cîteva analize serice, care deja fuseseră făcute chiar în cadrul spitalului.

Dar să ne întoarcem la ziua de 23 septembrie. Pentru că atunci cînd nu era ținut la perfuzii, pacientul trebuia să simtă că „i se acordă atenție”. Atît de multă, încît, în jurul orei 10.00, pentru că nu mai putea de foame (nu mîncase de mai mult de 36 de ore nimic) s-a dus la recepție și, cu scuzele „de rigoare”, a îndrăznit să întrebe dacă ar putea să primească mîncare. „Puneți-vă masca aia ca lumea și așteptați!”, a venit răspunsul foarte prompt. Abia într-un tîrziu i s-a spus că nimeni, în afara doctorului, nu știa dacă are voie să mănînce sau nu. A primit ceva pe la prînz. Imediat după asta, la cererea doctoriței Oprea, a fost dus la un consult de chirurgie generală. Fără să i se spună ceva, a fost luat de o infirmieră în cărucior, dus la alt etaj și lăsat, din nou fără să i se spună o vorbă, pe un hol. După o așteptare ce părea fără sfîrșit, soțul meu a îndrăznit să întrebe un asistent pentru ce se află acolo. „Nu știu, dar mă interesez”. A revenit după alte minute bune: „Sînteți internat”. „Asta știu. Dar nu mi s-a spus de ce am fost adus aici și cît trebuie să aștept”. „Mă interesez”. N-a mai aflat… În sfîrșit, la ora 13.23, l-a luat în primire Bogdan Dumbravă, care constată că pe această linie starea clinică este bună și recomandă continuarea investigațiilor în Secția de Medicină Internă precum și efectuarea unei colonoscopii. (Doar-doar se va descoperi ceva. Iar dacă nu, măcar au de ce să mai adauge ceva la lista de plăți). Abia întors de la Chirurgie, bolnavului i se face examen complet de urină. Și aceste analize ies normale, așa că doctorii se văd puși în încurcătură din ce în ce mai mare. Nu au de ce să se lege, iar asta înseamnă că e posibil să-i fie restituiți pacientului niște bani. Deci se apucă de inventat.

Așa că, pe 24 septembrie, la cererea doctoriței Oprea, i se face „ecografie cord și doppler”, la ora 12.56. Aici se constată că există niște probleme destul de importante. Arterele carotide sînt îngustate (ceea ce ar putea provoca oricînd cel puțin un atac cerebral), există calcifieri, se pune diagnostic de „ateromatoză bilaterală cu stenoză”, toate afecțiuni foarte grave, dar pentru care nu se ia nici o măsură. De asemenea, se constată și faptul că „se înregistrează semnal doppler demodulat tip capita – probabil stenoză semnificativă hemodinamic în aval de locul examinării”. De ce s-a rămas la stadiul de probabil și nu s-a continuat examinarea pentru a se stabili cu certitudine ce și cum? Încă un mister nedezlegat.

Dar asta deja părea să nu mai conteze, căci timpul tace și trece, iar la ora 13.28, trimis tot de doctorița Oprea, pacientul trebuia consultat de Eliza Mihai, la Neurologie, din cauză că are „iritabilitate crescută și tulburare de memorie” La finalul consultației i se recomandă „analize de sânge și teste psihologice”.

Ei, dar pînă la psiholog, la cererea noastră de data aceasta, este consultat de psihiatrul Ana Șerban, care ajunge la concluzia că are tulburări cognitive ușoare.

Apoi, ziua continuă cu perfuzii care nu vor să curgă, noi înțepături în căutarea venelor…

Și pentru că motivul principal pentru care a ajuns la Ponderas este prostata, iar banii încasați nu sînt nici pe departe acoperiți, doctorița Oprea cere o colonoscopie (firesc, de altfel), dar și o endospcopie digestivă superioară. Rezultate: totul este normal.

Da, medical totul este normal. Mai puțin normal este faptul că din momentul internării nici un doctor n-a mai trecut să-l vadă, să afle cum se simte, în ce stare este, dacă își dorește sau are nevoie de ceva. Vin doar infirmierele ca să facă una alta și asistentele care îi administrează perfuzii, injecții, medicamente, dar cînd sînt întrebate de ce, nici una nu are răspuns!??

Și totuși, au existat două excepții:

Încă din prima dimineață după internare, l-a vizitat un subaltern de-al doctorului Tie care, la fel ca și acesta la momentul internării, a spus că „ținînd seama de vîrstă, o operație nu este cel mai indicat lucru, dar se poate face tratament injectabil, o injecție la trei luni, pînă cînd prostata dispare”. Evident, soțul meu a optat pentru tratament. Prin urmare, am sunat-o pe doctorița Oprea să-i spun că în condițiile acestea nu mai vedem nici necesitatea, nici utilitatea unui RMN. Abia am încheiat conversația, că doctorul Tie a și intrat în rezerva unde se afla soțul meu ca să-i reproșeze că „soția dumneavoastră a hotărît să nu mai faceți RMN! Trebuie să-l faceți, altfel nu vă pot recolta biopsie și nu vă pot pune diagnostic”. De menționat că nu am hotărît, ci am spus că nu vedem utilitatea, dar între timp soțul meu, care fusese dus deja la RMN și refuzase pe aceleași considerente, a fost luat în primire, după doctorul Tie, de doctorița Oprea care i-a explicat că-i musai-musai să-l facă. Mai mult ca să scape de gura ei, pînă la urmă soțul meu a acceptat. „Da, dar dacă n-ați vrut să rămîneți atunci, acum sala e ocupată, deci trebuie să mai așteptați”. ”E-n regulă, dacă se-ntîmplă pînă la ora 10.00”. Deși „a fost foarte complicat să rezolvăm problema”, s-a putut.

Așadar, tot ce s-a întîmplat pe parcursul celor cinci zile, a fost facut de aparate, nu de oameni. Ori, se știe: aparatele se ocupă de boală, nu de bolnavi. De aceea, fără teama de a greși, se poate afirma că soțul meu a fost ținut cinci zile în spital DE-GEA-BA!

În ce privește utilitatea RMN-ului și cea mai odioasă parte a acestei internări, mîine, cînd va fi și finalul.

Aici: prima și a doua parte.

8 răspunsuri

 1. Multumim, cu parere de rau pentru ce ati suferit. Speram ca ati depasit dificultatile intampinate. Sanatate!

 2. Am citit mesajul dvs,eu,fost pacient ca și soțul dvs(nu știu dacă ei citesc,daca-i interesează.Am fost internata la Ponderas de 2 ori,o data pentru operatie-halux valgus,dr Vlad Predescu iar a doua oara pentru ca la un picior nu a fost reușită operatia(nici la celalalt decit doar…acceptabil ),același doctor.Am luat nosocomiale,am făcut discuta,am fost o leguma un an iar acum nimeni nu mai răspunde-spital sau medic,nu am scos plăcuta și nici șuruburile,ma chinui cu un picior nefunctional iar ei ms ignora .Suntem vinovați ca nu ne unim sa luam atitudine,sa-i dam în judecata .În grup am avea credibilitate mai multa decit individual Altfel nu se schimba nimic,vom fi tot timpul victimele lor,ne voturi mutila fără nici un regret.Am plătit nosocomialele cu fff mulți bani și fff multă suferință care continua și acum.Contactati-ma cei care a-ti trecut prin probleme la fel ca mine la spitalul Ponderas-0734720275.

 3. Astazi, 23.05.2023, Ponderas Academic Hospital, care, probabil apartine de reteaua Regina Maria, apare pe internet, intr-o ipostaza extrem de bine prezentata, ca centru de excelenta din Romania, pentru chirurgie colorectala, folosind chirurgia robotica, cu 7 grade de libertate, fata de 4 grade de libertate din chirurgia laparoscopica. Asa ceva se pare ca nu se mai intalneste decat in marile centre medicale specializate din lume, de high class. Oricum, prezentarea facuta este in totala disonanta cu aprecierile negative ale unor pacienti care au fost spitalizati in aceasta unitate spitaliceasca . Nici nu stii ce sa mai crezi? Este science fiction, sarlatanie, o constructie de imagine? In fine, este o propaganda bine ticluita, pentru o tinuta pretinsa, elevata, doar va castiga ceva voturi de incredere fata de cei suferinzi. Alfel spus, tot patitu-i priceput. Nu avem inca un CV concludent, demonstratii expertizate, etc, etc. Ce poti sa mai spui ?
  No comments!

  1. Bună seara! La capitolul imagine au oameni pricepuți. Doar că între prezentare și realitate nu există nici o legătură.

  2. Nenorocirea cu aceste spitale private este că nu au medici de calitate. Toți medicii buni merg în spitalele publice. Unii din spitalele publice lucrează și în cele private, după programul de 6 ore de la stat. Va intreb: ce randament mai au acești medici suprasolicitati? Sp.particulare, în goana lor după bani, nu binevoiesc să angajeze și medici tineri, dar pe care sa-i trimita pe bani spitalului la specializare în străinătate. Degeaba au roboți, dacă nu au personal supraspecializat.

 4. Daca vreți sa trăiți , feriti va de dr. DRAGHICI CRISTIAN TEODOR, NEUROLOGIE, si de tratamentele prescrise de acesta,la Ponderas si upu universitar, care va pot scurta viata.Tatăl meu, cardiac, infarct miocardic in antecedente, a ajuns cu salvarea la upu , simțindu-se extraordinar de rau.Am suspectat un nou infarct.L au trimis la urgente minore neurologie dr. DRAGHICI Teodor Cristian, care i a administrat Dexametazona intravenos,in condițiile în care se știe ( orice search google myocardial infarction dexamethasone) ca aceasta , administrata celor care au avut sau au infarct, poate provoca un nou infarct sau agrava pe cel existent.Tatal meu a precizat ca are în antecedente infarct anul trecut.Cel putin rea intenție, daca nu intenție criminala.Cum mai spunea cineva, răutate pura.Intors acasa, s a simtit slăbit in continuare, din ce in ce mai rau.Dupa o săptămână,Am fost nevoiți sa l ducem la upu militar, ne au primit dupa insistente.Diagnostic: infarct miocardic anteroseptal.Nu s a putut interveni. Dupa 10 zile, externat.Ajuns leguma, stat doar in pat.Multumita intențiilor rele ale medicului urgentist si ale tratamentului aplicat de dr. DRAGHICI CRISTIAN TEODOR,NEUROLOG, cel din poza de pe site .Poate se face si o investigatie la primiri urgente spital universitar , sa se vada cum sunt ajutati oamenii sa moara.Cititi si review urile Google maps ale spitalului.De asemenea,pare ca Dr neurolog Draghici Cristian prescrie Dexametazona si varstnicilor cardiaci si diabetici, la Ponderas, unde lucreaza constant, nu doar in garzile urgente spital universitar,cu potential mortal, dupa cum gasesti pe net reviewuri

 5. .Altii prescriu substante cu potential mortal, te „trateaza ” sa ti fie Mai rau ,vezi caz Tesloianu Iasi si altele cum ar Fi Daca vreți sa trăiți , feriti va de dr. CRISTIAN Draghici, NEUROLOGIE, si de tratamentele prescrise de acesta care va pot scurta viata.Tatăl meu, cardiac, infarct miocardic in antecedente, a ajuns cu salvarea la upu , simțindu-se extraordinar de rau.Am suspectat un nou infarct.L au trimis la urgente minore neurologie dr.cristian DRAGHICI , care i a administrat Dexametazona intravenos,in condițiile în care se știe ( orice search google myocardial infarction dexamethasone) ca aceasta , administrata celor care au avut sau au infarct, poate provoca un nou infarct sau agrava pe cel existent.Tatal meu a precizat ca are în antecedente infarct anul trecut.Cel putin rea intenție, daca nu intenție criminala.Cum mai spunea cineva, răutate pura.Intors acasa, s a simtit slăbit in continuare, din ce in ce mai rau.Dupa o săptămână,Am fost nevoiți sa l ducem la upu militar, ne au primit dupa insistente.Diagnostic: infarct miocardic anteroseptal.Nu s a putut interveni. Dupa 10 zile, externat.Ajuns leguma, stat doar in pat.Multumita intențiilor rele ale medicului urgentist si ale tratamentului aplicat de dr. CRISTIAN draghici ,NEUROLOG, cel din poza de pe site .Poate se face si o investigatie la primiri urgente spital universitar , sa se vada cum sunt ajutati oamenii sa moara.Cititi si review urile Google maps ale spitalului.De asemenea,pare ca prescrie Dexametazona si varstnicilor cardiaci si diabetici, la Ponderas, cu potential mortal, dupa cum gasesti pe net reviewuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.