Caz halucinant în instanța clujeană! Fosta proprietară a terenului pe care în prezent se află Mall-ul Vivo din Baia Mare, fostul șef BERD București și un alt cetățean străin se judecă cu Banca Transilvania pentru o casetă de valori închiriată în anul 2008 de la fosta instituție bancară Bancpost. Reclamanții susțin că în depozit se aflau plicuri importante cu bani și obiecte de valori, precum și coduri de la mai multe monede Bitcoin, numai că, potrivit documentelor depuse la dosar, caseta de valori a ajuns la fier vechi.

Angela Crăciun, pe numele său, a cerut în instanță judecătorilor clujeni, în nume propriu și în calitate de mandatar al lui Candido Salvatore și Buxson Samuel Poku, să îi ofere acces la caseta de valori nr. 12 pe care a închiriat-o fostei instituții bancare Bancpost și în care se aflau mai multe bunuri personale.

Bijuterii de valoare și coduri Bitcoin depozitate în caseta de valori

Angela Crăciun a motivat în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Cluj că, în anul 2008, a încheiat un contract de depozit cu fosta bancă Bancpost (fuzionată cu Banca Transilvania după 5 ani de la încheierea contractului dintre cele două părți) pentru a depozita mai multe obiecte de valoare și bijuterii din metale prețioase și semiprețioase, documente cu informații importante, plicuri cu bani și chiar coduri cheie aferente monedelor Bitcoin, care nu pot fi valorificate fără acestea.

Contractul încheiat între reclamantă și fosta instituție bancară a fost prelungit în repetate rânduri. Femeia susține că a încercat să ceară înapoierea casetei pe cale amiabilă, însă instituția bancară a refuzat să dea curs cererii sale. Astfel, pe lângă intrarea în posesie obiectelor din caseta de valoare, Angela Crăciun a mai cerut obligarea Băncii Transilvania la plata daunelor cominatorii în suma de 1.000 de lei/ zi, până la data îndeplinirii obligației, cu cheltuieli de judecată.

Plicuri cu sume de 250.000 de euro și 100.000 de dolari

Banca Transilvania a formulat o întâmpinare prin care a invocat mai multe excepții: excepția necompetenței materiale, excepția nulității cererii de chemare în judecată, excepția insuficienței timbrării, excepția lipsei calității proceselor pasive, excepția lipsei calităților procesual active a reclamanților Candido Salvatore și Buxson Samuel Poku, excepția lipsei de obiect, excepția prescripției dreptului la acțiune etc.

Valoarea pretențiilor materiale invocate de Angela Crăciun depășesc suma de 200.000 de lei, a mai arătat Banca Transilvania în întâmpinarea formulată, în contextul în care reclamanta a susținut că în depozit se aflau: un plic cu suma de 250.000 de euro, un plic cu suma de 100.000 de dolari americani și coduri pentru monede Bitcoin, care în prezent valorează circa 240.000 de lei.

Banca Transilvania motivează că depozitul Angelei Crăciun a ajuns la fier vechi

Instituția bancară spune că între Bancpost și reclamantă nu a existat și nici nu există, în prezent, vreun raport juridic contractual sau de o altfel natură. Cu toate acestea, Bancpost și Angela Crăciun ar fi fost încheiat un alt contract care avea ca scop punerea la dispoziția reclamantei a casetei de valori nr. 12 pe o durată de șase luni de zile.

Cu privire la lipsa calității procesuale active a reclamanților, Banca Transilvania a arătat că Candido Salvatore și Buxson Samuel Poku nu au făcut parte dintre semnatarii contractului și nici nu au prezentat vreo dovadă care să ateste că cei doi au dobândit pretinse drepturi sau obligații.

Partea cea mai bună abia acum urmează, însă. În motivarea excepției lipsei de obiect, Banca Transilvania arată că după ce contractul a fost încheiat, mobilierul din incinta fostei instituții bancare Bancpost a fost predat Corpului Național al Polițiștilor Maramureș, cu titlu gratuit, iar „donatorul a predat ansamblul metalic ce încorpora/încastra casetele de valori la o unitate de reciclare a fierului vechi, cu titlu de deșeuri metalice”, potrivit clujust.ro.

Sursa: EVZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.