Parcă nu mai există nici măcar o zi în care să nu afli că un cetățean, om obișnuit – nu vedetă, a fost „călcat în picioare” de polițiști. Evident, nu e singura categorie de personal care lucrează cu publicul (nu contează dacă la stat sau la privat) și are acest tip de atitudine, dar această rubrică este dedicată strict polițiștilor. Potrivit art. 3 din legea nr. 360/2002 „Poliţistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii”. E adevărat, există destule situații în care lucrurile se întîmplă exact astfel. Dar parcă e mult mai mare numărul cazurilor în care polițiștii, în loc de apărători ai legii și ai cetățeanului, par momiți de orgoliul de a umili. Dacă v-ați confruntat cu astfel de situații, așteptăm să ni le semnalați și luptăm împreună. Astăzi – cazul unui avocat bucureștean amendat cu 4000 de lei pentru că a acordat primul ajutor unei persoane rănite.

O seară „liniștită”

Știți de ce sînt foarte multe dosare civile pe rolul instanțelor de judecată, majoritatea împotriva amenzilor aplicate de polițiști? Pentru că nu mai există profesori la Școala de agenți de poliție! E adevărat, nu s-a dat anunț oficial în acest sens, dar realitatea o demonstrează din plin. De acest adevăr s-a convins, la sfîrșitul lunii aprilie 2021, și unul dintre cei mai cunoscuți avocați bucureșteni. Omul locuiește la etajul 6 al unui bloc din cartierul Dristor. Despre ce a fost vorba relatează chiar avocatul: „În seara zilei de joi 29.04.2021, în jurul orei 22.00, eram cu soția în casă. Geamurile fiind deschise, am auzit, pe direcția apartamentului nostru, țipetele cuiva. Aceste țipete veneau din grădina din spatele blocului.

Am coborât și am găsit o minoră, conștientă, care a spus că a căzut de la etajul 3. Am rugat-o pe un ton cât se poate de calm să încerce să-mi spună dacă o doare ceva, am rugat-o să-mi urmărească cu privirea degetul, pe care l-am mișcat stânga-dreapta, am rugat-o să mă strângă de mână cu mâna ei dreaptă, apoi cu stânga, apoi am rugat-o să miște degetele de la picioare. Între timp a sosit un echipaj de Poliție, iar agentul (Robert Andrei Drulă – n.r.) sosit la fața locului, pe un ton răstit, mi-a spus să mă îndepărtez de copil. Am fost întrebat dacă sunt cadru medical, i-am spus că nu, că sunt avocat, că soția mea este medic, că va coborî și ea dacă voi fi depășit de situație și că și eu am cunoștințe în a acorda primul ajutor în asemenea situații (cunoștințe acumulate în școală). Domnul agent m-a apucat de sacou și a tras de mine, atitudinea sa fiind mai mult decât agresivă. Menționez că atitudinea sa, în situația dată, nu era tocmai potrivită și nici benefică pentru minora care se afla, la acel moment, în stare de șoc. Între timp a sosit o ambulanță, moment în care m-am îndepărtat de copil. Agentul de poliție mi-a cerut să mă identific, iar eu i-am dictat din memorie seria și numărul cărții de identitate, precum și CNP-ul. Dacă aș fi fost sub influența băuturilor alcoolice, așa cum pretinde polițistul în procesul-verbal, nu aș fi putut, de exemplu, ține minte cele 13 cifre ale CNP-ului. După cinci zile, am primit prin poștă procesul-verbal prin care sunt amendat cu suma de 4.000 (patru mii) de lei pentru că aș fi pătruns în câmpul infracțional”.

Încă un „bun” cunoscător al legii

Despre ce cîmp infracțional poate fi vorba în cazul unui copil căzut de la etaj și cît de grav este faptul că un om, având cunoștințele medicale necesare, s-a grăbit să-i acorde primul ajutor, nu rezultă din procesul-verbal.

În schimb, deși „acuzatul” era față în față cu polițistul, acesta menționează „Contravenientul nu este de față”. De asemenea, „uită” să scrie că persoana sancționată are obiecțiuni, dar, CEL MAI GRAV, îi aplică amenda în temeiul art.2, pct.36, din Legea 61/1991 R, articol abrogat prin art. 39, pct.1, din Legea 187/2012.

Dosarul întocmit ca urmare a plîngerii contravenționale făcute de avocat are termen pe 5 iulie 2021, la Judecătoria sectorului 3.

Citește și despre polițiștii din Câmpina care încalcă/nu cunosc legea

Polițistul – apărător sau abuzator?/În Câmpina, haina de polițist – onoare ori ciomag

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.