ÎN CÂMPINA, HAINA DE POLIȚIST – ONOARE ORI CIOMAG

Parcă nu mai există nici măcar o zi în care să nu afli că un cetățean, om obișnuit – nu vedetă, a fost „călcat în picioare” de polițiști. Evident, nu e singura categorie de personal care lucrează cu publicul (nu contează dacă la stat sau la privat) și are acest tip de atitudine, dar această rubrică este dedicată strict polițiștilor. Potrivit art. 3 din legea nr. 360/2002Poliţistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii”. E adevărat, există destule situații în care lucrurile se întîmplă exact astfel. Dar parcă e mult mai mare numărul cazurilor în care polițiștii, în loc de apărători ai legii și ai cetățeanului, par momiți de orgoliul de a umili. Dacă v-ați confruntat cu astfel de situații, așteptăm să ni le semnalați și luptăm împreună. Pînă atunci, iată un prim caz, la care am fost martor de la început pînă la sfîrșit.

Prietenul la nevoie se cunoaște

11 mai 2021, Municipiul Câmpina, în jurul orei 12.00. Pe Bd. Mihail Kogălniceanu se tamponează un Peugeot (PH 24 ASU) cu un Chevrolet (PH 14 NKA). Proprietari: un polițist local, tînăr și masiv și un civil de vîrsta a treia. Bubuitura a adunat, ca de obicei în astfel de situații, o mulțime de curioși. Probabil acesta a fost singurul motiv care l-a împiedicat pe tînăr să-l ia la bătaie pe „dușmanul” său. Dar în rest, n-a ratat nimic: țipete, înjurături, amenințări, insulte… De, atitudine de „băiat de băiat”, cum se autocaracterizează pe pagina sa de Facebook. Sau, poate, acesta este comportamentul polițiștilor locali?…

Contactată telefonic, Poliția din Câmpina comunică scurt: „Faceți poze și veniți să depuneți sesizare”. Civilul a parcat mașina în apropierea sediului Poliției și a așteptat preț de mai bine de o oră – pentru că „avem un singur echipaj și este în teren” – venirea unui agent de circulație pentru constatare. Obosit mult, deprimat, venit de la o recunoaștere medicală a leucemiei sale, a început să mănânce un măr. Cînd, în sfîrșit „au putut” să preia și acest caz, cei doi polițiști nu au venit din teren, ci din interiorul clădirii. După o scurtă discuție cu polițistul local, colegul său pînă la urmă, agentul principal șef Ciprian Mocanu, a venit în parcarea unde se aflau cele două mașini. Pe un ton inchizitorial, i-a spus civilului că el n-are timp de vorbe. „Dumneavoastră stați aici și mîncați în loc să veniți la Poliție cu declarația!” Și pentru că „avea o imagine clară” a celor întîmplate, din ce-i povestise colegul său de breaslă, agentul Mocanu a continuat: „Nu știți că se semnalizează la schimbarea direcției de mers?!” Orice încercare de a-l face pe agentul arțăgos să-l lase și pe civil să vorbească a fost inutilă. După altă oră ptrecută de polițist în birou și de „împricinați” pe holul Poliției, agentul a dat verdictul. Civilul a vrut să schimbe direcția de mers și n-a semnalizat. A urmat o listă întreagă de pedepse. I-a cerut civilului să accepte plata daunelor. Acesta a refuzat categoric, ceea ce l-a determinat pe agent să observe ironic, că nu se aștepta la un refuz: „Dacă ați fi acceptat o înțelegere amiabilă, nu mai plăteați nici amendă, nu luați nici puncte de penalizare și nu rămîneați fără permis”. Apoi, i-a dat polițistului local o copie după asigurarea civilului. Lucru „de înțeles” avînd în vedere că pe durata acestei așteptări polițistul local – a cărui mașină părea nou-nouță, deci, probabil fusese cumpărată cu sacrificii – i se plîngea partenerei sale: „Acum să vezi cîți bani o să ne coste: reparații, vopsitorie, manoperă… Deși avea doar două zgîrieturi pe portiera dreapta-spate și multe urme de vopsea de la mașina cealaltă. Dar agentul Mocanu știa că trebuie să facă totul și orice pentru a-și ajuta colegul și (probabil) prietenul.

Pură atitudine de camaraderie băiețească! Orice, inclusiv abuzuri, nerespectarea legii și smavolnicii!

Unde-i lege…?!

Cine este agentul șef principal Mocanu Ciprian de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Câmpina? Cel mai simplu vă puteți face o idee vizionînd acest clip din care rezultă că a pătruns ilegal pe o proprietate privată. C-o fi așa sau nu, n-am putut să verific. Șeful lui spune că, dacă așa ar sta lucrurile, Mocanu nu ar mai fi azi polițist. Practica spune altceva, dacă avem în vedere numai cazurile celebre în care „mascații” au descins la adrese greșite, au distrus tot, și nu au pățit nimic.

Revenind la tamponare, hai să vedem cît de bine știe acest polițist să-și exercite profesia, mai ales că a repetat: „Am peste 15 de ani de meserie!”

Așadar: pe procesul-verbal de sancționare a civilului a scris numele greșit, iar la încadrarea legală a menționat un articol de lege care nu are nici o legătură cu sancțiunea aplicată. Ambele reprezintă motiv de nulitate a actului întocmit de agent. Dincolo de asta, el știe că procesul-verbal poate fi contestat la judecătorie. Iar dacă persoana sancționată face constestație, în baza certificatului de grefă, trebuie să primească permisul de conducere înapoi PE LOC. Că așa zice legea. Nu la fel s-au întîmplat lucrurile de această dată. Agentul Mocanu s-a grăbit să trimită permisul la Serviciul Rutier al IPJ Prahova, în Ploiești, astfel ca „vinovatul”, om în vîrstă și foarte bolnav, să fie obligat să meargă pînă la Ploiești pentru a-și recupera documentul care-i permite să meargă săptămînal la analize medicale și la doctorul specialist.

Noroc că la Ploiești ASPP Mocanu Ciprian are colegi care au pus mîna pe carte și știu că pot să restituie permisul prin poștă.

Cazul a fost preluat de judecătorie. Acolo, judecătorii vor fi cei ce vor da măsura valorii lor profesionale. Gravitatea acestei întîmplări deversează aparențele. Este un fapt ce vizează un puternic pericol național. Agentul insolent, samavolnic a inventat o infracțiune pentru a-și ajuta colegul de breaslă. E grav, dar totuși, de înțeles. Doar că, în acel moment, el a rodit cum îi permite mediul. Pentru a-și dovedi forța, și-a transformat onoarea tunicii în ciomag. Ca să închidă gura. Nu a permis dialogul. A anunțat infracțiunea ca și cum ar fi fost acolo, sentențios. El e legea, puterea, autoritatea, să fim bine înțeleși! „Dacă acceptai să plătești, era ok, nu mai primeai nici o sancțiune” Adică, dobitocilor, nu vă mai învățați minte! Climatul în care a crescut și a învățat meserie agentul nu este unul din familie, ci din jurul său. Căci, în jurul său, sînt colegi care habar nu au ce înseamnă insigna de polițist. Se prezintă pe FB ca fiind „băiat de băiat”. Nu simte că onoarea lui vine de la uniformă, nu de la sintagme de gașcă. Polițiștii sunt polițiști, oameni ai legii, nu băieți de băieți. Acesta este climatul în Câmpina, climat care poate contamina „băieții de băieți” din toată Poliția. Am așteptat o reacție, nu în judecarea întîmplării, ci în felul comportamentului, inadmisibil, oricîtă dreptate ar fi avut în cazul în speță.  N-a venit, nu a rodit în nimeni înțelepciunea, profesionalismul. Iată, chiar nu există. Și semnalele spun că nici nu vor exista, cîtă vreme curățenia este un moft de civilie.

 

 

 

 

Un răspuns

  1. Din pacate acest om nu stiu ce cauta in aceasta institutie deoarece are un limbaj de batjocura,in conditiile in care fiecare isi asuma fapta ,asa ceva in institutiile de stat este inadmisibil,eu inteleg ca fiecare plateste pentru ceea ce a facut ,nefiind cv grav si neintentionat,acest individ isi depaseste cu mult atributiile,lasand la o parte ca a completa gresit numele ,nefiind capabil sa copieze practic ,lucru frecvent si nu intamplator,atitudinea lui lasa de dorit,nu inteleg de ce nimeni nu face ordine,acest om nu prea are ce cauta pe acolo,respect pentru colegii de breasla,sa isi faca meseria dar fara a avea un comportament inadecvat.,abuzeaza,jigneste si agresivitate verbala,nu este normal asa ceva. URAT MOCANU CIPRIAN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.