Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, și totodată unul dintre cei mai protejați oameni din Sistem (ai Sistemului?), a făcut la Ministerul Educației o cerere de renunțare la titlul de doctor, iar apoi a dat în judecată ministerul și CNATDCU că nu i-au luat doctoratul în securitate națională obținut la Academia SRI cu mărețul profesor etc., etc. Gabriel Oprea. Cererea era ceva de tipul: „Luați-l de pe mine pe nenorocitul de doctorat că nu-l mai suport!”.

Procesul a fost deschis în toamna lui 2018. La începutul lui 2019, mandatul de procuror general al lui Augustin Lazăr urma să se încheie, iar prim-adjunctul Bogdan Licu spera la mai mult, lucru pe care îl spune în cererea de chemare în judecată, doar că plagiatul pentru care era reclamat la CNATDCU îi dăuna imaginii publice. Am făcut atunci cerere de intervenție în nume personal în proces, care mi-a fost admisă. Am mai povestit pe aici despre acel episod.

Licu a pierdut procesul pe fond la Curtea de Apel, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ieri a fost termen în dosar și, ca parte în proces, m-am dus și eu. Cu câteva secunde înainte să intru în sală, îmi arunc ochii pe un avizier unde văd că președintele completului de judecată este judecătoarea Alina Ghica, proaspăt promovată de la Curtea de Apel la Înalta Curte.

Coincidență: Alina Ghica a fost colegă cu Bogdan Licu în CSM, iar în 2012, când Ghica a devenit președinta Consiliului Superior al Magistraturii, știți voi, garantul independenței justiției, l-a numit pe Bogdan Licu consilierul ei personal! Consilier personal, frățică! Consilier personal i-a fost Bogdan Licu timp de un an de zile, cât Alina Ghica a fost președintele CSM.

Primul gând a fost, evident, despre cât noroc au unii în viață! Am lăsat gândul asta pe mai târziu că deja eram deja în picioare în fața onoratei și m-am apucat să caut rapid prin Codul de procedura civilă articolul în baza căruia să o pot recuza pe doamna judecător care a fost șefa reclamantului care i-a fost consilier.

Am avut vreo câteva minute să găsesc articolul, iar când mi s-a dat cuvântul am întrebat-o pe doamna președintă Ghica dacă consideră oportun să facă cerere de abținere în dosar având în vedere relația profesională anterioară directă avută cu reclamantul. A spus că nu consideră că are motiv de abținere, așa că am anunțat că fac cerere de recuzare.

Am făcut cererea de recuzare verbal, în fine, dosarul s-a judecat mai departe, că, na, legea permite judecarea cazului, deși un judecător este recuzat formal, iar după încheierea ședinței am depus cerere scrisă.

Tot ieri, un alt complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat cererea de recuzare, pe care a respins-o, considerând că nu e nicio situație de incompatibilitate – așa cum e ea definită de lege și de Codul deontologic al magistratului – ca doamna judecător Alina Ghica să se pronunțe într-un caz care îl privește pe fostul coleg din CSM, care i-a fost și consilier personal un an de zile.

Dosarul a rămas în pronunțare, iar doamna judecător Alina Ghica va decide în vreo două săptămâni cum e cu dreptatea în cazul fostului ei coleg și consilier Bogdan Licu. Fiat justitia, gen!

https://www.facebook.com/emilia.sercan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.