Nu pierim

Mi s-a întâmplat, nu o dată, să pun deoparte ceva – un lucru, un cuvânt, o imagine -, fără să știu la ce mi-ar putea folosi. Așa am făcut recent cu o afirmație a lui Florian Bichir. Zicea, în primele rânduri ale unui articol, că există o Românie profundă. Nu era o revelație. Era semnalul că eu tocmai ajunsesem la părerea contrară. Aceea că România, dacă a existat vreodată cu miez, nu mai există. Solul care ar fi avut harul de a o nutri era pârjolit de virușii proprii oamenilor mărunți: lăcomia, ca aluat. Iar oamenii mai răsăriți erau însemnați cu vaccinul sufletelor de slugă. Respectiv, cu acea dotare dospită în slugile care râvnesc să fie aidoma nobililor lor stăpâni și se căpătuiesc doar cu trufia acestora.

Într-o zi, m-am enervat: în curtea vecină, noapte de noapte, plângea sfâșietor un biet cățel. Stăpânii grădinii locuiau la București. Pe femeia care avea în grijă gospădăria o cunoșteam. Domnu Cristache, mi-a spus, eu nu fac nimic fără voia proprietarului. Atunci mi-a scăpat ceea ce eram pe punctul să regret. Printre dinți am mârâit ceva de genul: „Suflet de slugă”. Mai degrabă decât regretul care urca în mine, a fost schimbarea la față a slujnicei. Se îmbujorase. Ochii îi triumfau. Da, a zis ușor emoționată, sunt o slugă credincioasă!Din asta trăiesc!

A doua zi, reîntâlnind-o, am pupat-o. Era rezultatul unei nedumeriri care rodea un sentiment nou pentru mine. Noaptea mă întrebasem ce aș fi pățit dacă i-aș fi atras atenția unui tefelist că are suflet de slugă. Respectiv unei slugi din acelea care visează că sunt ceea ce nu vor fi niciodată.

Paula, vecina mea, trăia din slujba de slugă și era mândră. Nu visa cai verzi pe pereți. Era sinceră cu ea. Cu mine. Cu destinul. Avea ceva ce nu moare, doar al ei: bunul-simț. Însușirea care nu poate fi jignită. Supusă, da. Loială, da. Desființată, niciodată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.