Acasa > Articole > Doza De Realitate > Poliţiştii ies totuşi în stradă

Poliţiştii ies totuşi în stradă

Un comunicat al sindicatului Pro Lex anunţă că pe 24 septembrie poliţiştii operativi şi vameşii se vor alătura mişcărilor stradale de protest. Reprezentanţii organizaţiei spun că, în cel mai fericit caz, „ o să atragem atenţia. Nu ne aşteptăm ca prin această formă de manifestare să obţinem nici drepturi salariale normale, nici condiţii de muncă fireşti, deşi acestea sunt revendicările de bază”.

Marius Idita, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, a declarat, în exclusivitate pentru Sentinţa, că „deja cel puţin 5000 de membri din ţară şi aproximativ 1000 din Bucureşti vor participa la mitingul care va avea loc pe 24 septembrie în Piaţa Victoriei, alături de ceilalţi protestatari din economie, ordine publicÇŽ şi siguranţÇŽ naţionalÇŽ.


Pentru că poliţiştii sînt funcţionari publici cu statut special nu au dreptul la grevă, în schimb au dreptul să participe timp de 12 ore la mişcări şi activităţi sindicale. Reglementările în domeniu nu prevăd dacă cele 12 ore ore pot fi cumulate sau nu, dar pentru a fi siguri că nu vor avea probleme cu şefii, la acest miting vor participa numai poliţişti aflaţi în timpul liber.


Potrivit contractului colectiv de muncă şi Codului Muncii, au dreptul să participe la aceste manifestări şi poliţiştii aflaţi în timpul serviciului, cu condiţia să facă o notificare scrisă pe care şefii nu pot să o aprobe sau nu, ci doar să ia la cunoştinţă. Cu toate acestea, la mitingul de mîine vor participa doar poliţişti aflaţi în timpul liber. Aşa cum v-am spus, vor veni cam 5000 de oameni din ţară, cărora le asigură transportul sincatul, şi circa 1000 din Bucureşti. În mod real nu ne aşteptăm ca revendicările noastre să fie soluţionate, dar sperăm măcar să tragem semnalul de alarmă în privinţa gravelor probleme cu care se confruntă poliţiştii
”.

În comunicatul Pro Lex se arată că ”Indiferent de apartenenţÇŽ, reprezentanţii tuturor organizaţiilor sindicale şi profesionale ale poliţiştilor şi personalului contractual din M.A.I., fac tot ce le stÇŽ în putinţÇŽ pentru organizarea, mobilizarea şi asigurarea participÇŽrii tuturor poliţiştilor, care au înţeles cÇŽ, numai prin ieşirea în stradÇŽ la proteste, mai pot schimba ceva.


Motivele pentru care protesteazÇŽ poliţiştii sunt:
– degradarea situaţiei sociale, ca urmare a tÇŽierii veniturilor cu 25%;
– lipsa logisticii necesare pentru activitatea profesionalÇŽ de zi cu zi;
– efectuarea de ore suplimentare neplÇŽtite;
– creşterea vârstei de pensionare, deşi statistica aratÇŽ cÇŽ speranţa lor de viaţÇŽ este de numai 62,5 ani;
– eliminarea nedreaptÇŽ a pensiilor speciale aferente statutului lor
”.

Sindicaliştii mai precizează că sînt dispuşi să continue acţiunile de protest şi după data de 24 septembrie.

 

Ar mai fi de menţionat că poliţiştilor le sînt asimilate şi cadrele angajate la cabinetele medicale, Casa de Cultură, IT, în Aparatul Central etc, oameni care nu au nici o legătură cu activitatea operativă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.