joi, aprilie 22, 2021
Acasa > Informaţiile zilei > Amenzi triplate pentru refuzul legitimării sau prezentării la sediul poliţiei

Amenzi triplate pentru refuzul legitimării sau prezentării la sediul poliţiei

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede triplarea amenzilor în cazul persoanelor care refuză să se legitimize ori să meargă la sediul poliției, iniţiatorii măsurii considerând că aceste fapte duc, de cele mai multe ori, la escaladarea “unor situaţii tensionate în interacţiunea poliţist-cetăţean”.

 

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice va merge acum la Camera Deputaţilor, unde se va da votul final.

 

Refuzul legitimării

 

La ora actuală, refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei. Proiectul legislativ majorează această amendă, care se va încadra între 300 şi 1.500 lei.

 

Tulburarea liniştii prin petreceri şi muzică

 

Aceasta nu este însă singura modificare substanţială adusă. Astfel, amenda pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban va creşte de la 500-1.500 lei la 2.000-3.000 lei. În plus, în cazul repetării acestei contravenţii într-un interval de 24 de ore, se va aplica o nouă amendă de la 3.000 la 6.000 lei sau va fi impusă prestarea a 100-150 de ore de muncă în folosul comunităţii.

 

Împiedicarea poliţiştilor să legitimeze ori controleze

 

Proiectul de lege introduce şi un nou articol potrivit căruia fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehicului sau conducerea unei persoane la sediul de poliţie ori al altui organ de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Sursa: legestart.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.