Ca fost primar general, Gabriela Firea a făcut și unele lucruri bune. Nu știu care sînt acelea, dar constat, pe măsură ce trece timpul de cînd a devenit ministru (pentru neinițiați – al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse) că este mai mult decît pricepută să obțină bani pentru cheltuieli cel puțin aiuristice. Și nu e vorba despre sume modice. Ba se mai și laudă cu asta. Ce-i drept, nu singură, deși a fost o ziaristă competitivă, deci se pricepe la vorbe, ci prin intermediul colegelor de partid.

Prima care o ridică în slăvi, astăzi, 20 septembrie 2022, este deputata PSD Dâmboviţa, Georgeta-Carmen Holban. Prin intermediul unui comunicat de presă, aceasta ne informează că Gabi Firea a obținut de la Guvern „Sprijin financiar substanțial în vederea acoperirii cheltuielilor pentru fertilizarea in vitro”. Prin urmare, „fiecare cuplu sau femeie singură (s.a.) va primi un sprijin de maximum 15.000 de lei, în vederea decontării procedurilor de fertilizare in vitro pentru obținerea unei sarcini. Această sumă va putea fi alocată pentru maximum trei proceduri în fiecare an, cu condiția să existe indicația unui specialist în domeniul infertilității. Estimarea conducerii ministerului condus de Gabriela Firea este că peste 2.500 de astfel de proceduri vor fi decontate până la sfârșitul acestui an, urmând ca anul viitor acest număr să crească exponențial, ajungând la 10.000. ”

Deputata mai arată că proiectul „s-a bucurat de un consens larg în cadrul coaliței de guvernare, aplicarea acestuia fiind în măsură să atenueze scăderea demografică fără precedent înregistrată în prezent în țara noastră. Elocvente în acest sens sunt datele statistice, care indică faptul că anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani, respectiv sub 180.000. De asemenea, previziunile pentru acest an sunt la fel de sumbre, având în vedere că în primele cinci luni din 2022 s-au înregistrat deja cu 20% mai puține nașteri față de 2021. Din păcate, România a înregistrat în ultimii ani record după record negativ în ceea ce priveşte natalitatea. În ultima perioadă, s-au consemnat luni în care s-au născut cei mai puţini copii chiar de când există date despre natalitate, respectiv din anul 1930 până în prezent.”, iar Firea este mai mult decît un înger salvator.

Că încă nu există normele metodologice de aplicare ale acestui program și nici nu se știe în cît timp va fi operațional (în schimb, se cunoaște că numai în perioada rămasă din acest an „vor fi decontate peste 2.500 de astfel de proceduri”), nu pare să conteze. Important este că banii au fost alocați. (Restul comentariilor puteți să le faceți voi.)

Tot cu osanale la adresa Gabrielei Firea, și tot prin intermediul unei declarații de presă vine, la scurt timp, altă deputată PSD: Cristina-Elena Dinu. Aceasta ne arată că „doamna Gabriela Firea, a decis luarea unor măsuri urgente pentru diminuarea acestui fenomenului alarmant al copiilor cu copii. Acestea s-au concretizat într-un proiect-pilot, care va oferi posibilitatea informării minorelor aflate în grija statului referitor la ceea ce presupune o sarcină timpurie, dar și o naștere la o vârstă fragedă.”

De ce a fost nevoie de asta, deși „numărul nașterilor din România a scăzut alarmant”? Ne explică tot deputata Dinu: „Mii de fetiţe şi adolescente din România trăiesc o adevărată dramă, după ce, prea tinere şi nepregătite fiind, atât emoţional, cât şi financiar, ajung implacabil în faţa deciziei capitale: naştere sau avort. Este o dilemă complexă, foarte dificil de soluţionat corespunzător, la o vârstă puţin mai mare decât cea a jocului cu păpuşile. În ultimii ani, numărul minorelor care au devenit mame, unele chiar la 11, 12 sau 13 ani, a crescut alarmant. Nu este vorba doar despre fetele care nasc în urma căsătoriilor nefireşti dintre copiii din comunitatea rromilor, ci asistăm la un fenomen naţional cât se poate de îngrijorător. Doar anul trecut, au născut 16.500 de adolescente, cu vârsta până în 19 ani, așa cum arată datele oficiale ale Institutului Național de Statistică”. Programul va purta numele „Copilul din umbră” și se va adresa cu precădere „adolescentelor aflate în regim de protecție al căror risc să devină mame este indiscutabil mai ridicat, având în vedere că fetele cu astfel de situații nu au o mamă sau un tată care să le sfătuiască despre cum pot evita o sarcină nedorită.”

Ce fel de regim de protecție o fi ăla în care fetele ajung să devină mame la 11 ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.