miercuri, mai 12, 2021
Acasa > Articole > Campanie > Românii, umiliți oriunde s-ar afla

Românii, umiliți oriunde s-ar afla

„Azi m-am dus cu o cunoștință care i-a dat o procură fiicei mele, la Consulatul din Los Angels. Nu am fost lăsată să intru, deși omul i-a rugat să ma lase să mă uit peste procura prin care își cere un certificat de naștere din România. Am stat jos, în fața consulatului, ca un milog, la poarta țării mele. Mulțumim din inimă Partidului!”, își începe jurnalista Corina Drăgotescu relatarea pe Facebook.

Poate că n-ar fi aflat niciodată cum se petrec lucrurile dacă nu ar fi fost vorba despre un român emigrat de foarte multă vreme (încă dinainte de 1989) în State și care are nevoie de o copie după certificatul de naștere pentru că pe o copie mai veche obținută tot prin intermediul consulatului, i-a fost trecută ca dată a nașterii ziua de 18, în timp ce „pe pașaportul comunist cu care a plecat din țară e născut în 19”.

Treaba Corinei Drăgotescu era să verifice dacă procura este corect redactată. Dar, așa cum ați aflat… misiune eșuată.

 La fel e „peste tot”

Comentariile la postarea Corinei n-au întîrziat.

Puiu Racolta: Doamnă, nimic „exceptional”. La majoritatea este… așa… La soția i se cere un “atestat de viață” pentru pensia din Romania. La telefon nu raspunde nimeni, iar site-ul este greoi… Asta în Belgia.

Stefu Laurentiu: Mizeria și mai mare este că atunci când ai nevoie de mai multe procuri să faci în același timp, ești obligat să faci câte o programare pt fiecare document și să te rogi să gasești libere mai multe intervale orare în aceeași zi, la consulat. De asemenea, dacă sunt mai mulți membri din familie care au nevoie de un document, fiecare trebuie să facă separat programare și trebuie să ai noroc să gasești liber în aceeași zi când te programezi la consulat.

Daniel Del Ponte: Și la ambasada din Washington la fel este. La ambasada României de la Bruxelles la fel. Aceleași specimene care se văd atât de superiori față de persoanele care au nevoie de o declarație, un certificat, o adeverință… Și te tratează ca pe un gunoi… Rușine lui Ionanis mentalitatea hitleristă.

Soluția e la îndemîna oricui

Claudiu Mitut este cel care are o soluție pe cît de simplă, pe atît de eficientă. Dar e puțin probabil că se va găsi vreun funcționar care să țină seama de ea. „E urât când instituțiile, în general, se comportă astfel cu cetățenii. Inclusiv aici, în țară, oamenii sunt ținuți pe la porți, de parcă am fi cerșetori. EI trăiesc și există din banii noștri, e o expresie des uzitată, dar chiar din banii noștri sunt plătiți și atunci tratamentul ar trebui să fie unul decent. Nu cu covoare întinse, dar de bun simt și civilizat, deschis; „inviting”.

https://www.facebook.com/dragotescu.corina

Epilog la povestea cu consulatul

Din păcate, prietenul meu trebuie să deschidă acțiune în justiție pentru schimbarea datei de naștere, pentru că autoritățile române i-au greșit data de naștere. El a venit la 14 ani, cu pașaport de persoană fără cetățenie, că i-au retras-o comuniștii. Iar pe pașaport scria ca este născut în 19 luna X. Pe certificatul de naștere, în registrul Stării Civile, este născut în ziua 18 luna X. Toate actele lui americane și cetățenia americană, căsătoria, copiii lui au înscrisă data de 19 luna X. Acum, el trebuie să deschidă acțiune în justiție, în România, ca să îndreapte greșeala statului român. Întrebare: n-ar fi corect să ceară ți despăgubiri pentru ca i-au fff… via?a??! I-au luat cetățenia la 14 ani și i-au dat și acte greșite!!!

Așa erau trimiși cei care se opuneau regimului. Ei și copiii lor.

Statul român de azi nu a făcut nimic să ușureze reîntoarcerea acestor oameni acasă, măcar prin posibilitatea mai ușoară de a-și lua pașaport românesc, nu mai vorbesc de transcrieri de căsătorii și nașteri de copii. Cum să nu fie diaspora româna din SUA furioasă? Uitați-va bine la documentul ăsta! E emis în 1985! Scrie în rusă și franceză și e șutul în spate primit de cei care au îndrăznit să ridice vocea. Acum tot ei umblă cu anii să se reîntoarcă la statul care i-a flituit. A fost cineva aici, v-am mai scris eu de cazul lui, care a plecat cu greva foamei pe vremea lui Ceaușescu. Ei bine, a murit cu CNP de cetățean străin. O rușine!!!

 

Evident, Corina Drăgotescu nu e singura care a făcut astfel de constatări, lucru care reiese clar din comentariile la postare.

Ciprian Vîrlan: „Din păcate, consulatele României în lume sunt stat în stat. Însă trebuie să ne uităm la toată clasa politică din ultimii ani. Toți se fac vinovați de situația de mizerie și de birocrația de la accste instituții stat. Mie îmi este silă să mă adresez consulatului de la Londra și de birocrație. Mama ei de digitalizare!

Valerica Stefan: „Și soțul meu a fost fără cetățenie plecat din România, în 1971! Peste ani și ani i-au cerut certificat de naștere de consulatul român. Cei străini nu i-au cerut nimic niciodata! L-au crezut că e născut în Romania! Consulatul român, nu!!! Și uite așa au trecut 3 ani și, în sfârșit, am și eu pașaport (că pt. pașaportul meu consulatul român din Los Angeles i-a cerut soțului meu certificat de naștere! Bine că nu ne-a cerut certificatul de naștere al lui Ștefan cel Mare!)”

Marcela Feraru: „Când am luat naționalitatea franceză, am avut nevoie de cazier. De trei ori a trebuit să îl retrimită, pentru că datele erau greșite: ba numele, ba data, ba adresa. Mi-a întârziat depunerea actelor cu aproape un an!”

Alexandru Gheorghias: „Marcela Feraru, o fac special.”

Davide Iulia: „Niște nemernici. Ar trebui să ceară despăgub

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.