Acasa > Articole > Interviu > "Referendumul din 2009 este o şarlatanie"

"Referendumul din 2009 este o şarlatanie"

 

Interviu cu Nicolae Cristache despre referendumuri

Traian Băsescu tocmai şi-a exprimat opinia în legătură cu referendumul. Cine credeţi că are dreptate, Preşedintele sau Parlamentul?
– Preşedintele Traian Băsescu ne pune în faţă un caz. Sau chiar două. Respectiv: referendumul din 2009 şi cel din 2012. Două cazuri concrete şi un principiu. În principiu, preşedintele Băsescu are dreptate. Referendumurile se fac pentru a testa voinţa poporului în legătură cu probleme de importanţă vitală pentru naţiune. Este firesc, este normal ca rezultatul referendumurilor să fie respectat.
– Dar?
– Sigur, e vorba şi de un dar. Dar, în principiu, ori amîndouă referendumurile trebuie respectate, ori nici unul! Dacă Traian Băsescu este de părere că referendumul din 2009 musai să fie respectat, acest lucru trebuie să fie valabil şi pentru referendumul din 2012. Şi ar mai fi ceva: un referendum trebuie să aibă o raţiune de a fi declanşat. De pildă, apartenenţa României la Uniunea Europeană. Este un obiectiv care afectează viitorul ţării.Trebuie supus referendumului. Apartenenţa României la un bloc militar este, de asemenea, un obiect vital pentru naţiune. Referendumurile, în general, nu îşi aleg temele din Cişmigiu. În Cişmigiu, lumea obişnuită se poate întreba ce e mai bine: un parlament cu 500 de deputaţi sau un grup deliberativ de 50 de oameni? Această întrebare nu poate fi supusă referendumului naţional pentru că aşa vrea preşedintele, SRI-ul sau un partid politic. Referendumul din 2009 n-a fost urmarea unei stări de spirit, a unei dezbateri publice îndelung disputate. A avut la bază interesul lui Traian Băsescu de a obţine un DA din partea alegătorilor. Şi nici măcar nu era singurul punct pentru care cetăţenii erau chemaţi la vot. În felul în care a procedat atunci Traian Băsescu se poate proceda, cu şanse de sută la sută, şi-n următoarea situaţie: sunteţi de acord să plătiţi impozite sau nu sunteţi de acord să plătiţi impozite? Şi aşa mai departe. În cazul referendumului din 2012 lucrurile au stat puţin diferit. Au existat proteste îndelungate în care zeci de mii de oameni, de cetăţeni ai României, cereau demisia Preşedintelui. Declanşarea unui referendum avea mult mai multe motive în 2012 decît în 2009.
Şi totuşi?
– Şi totuşi… Nici acel referendum nu a fost susţinut din punct de vedere principial. Căci, un partid de opoziţie, de pildă, poate organiza astfel de manifestări în toată ţara şi pe timp îndelungat. Asta nu-l îndreptăţeşte la a cere un referendum naţional. Referendumul din 2012 nu a fost validat dintr-un alt motiv. Curtea Constituţională a decis mai presus de majoritatea parlamentară să instituie un cvorum, ceea ce este un nonsens. Fiindcă, cvorumul şi-ar avea rostul, şi-n anumite condiţii este de înţeles, dacă participarea la vot ar fi obligatorie pentru toţi cetăţenii ţării. În lipsa unei astfel de prevederi impunerea unei majorităţi de 50% plus 1 este o şarlatanie. Prin urmare, impunerea acestui cvorum ar putea constitui un punct de interes naţional şi ar putea duce la activarea unui referendum.
Aşadar?
– Aşadar, preşedintele Băsescu este obligat să respecte fie amîndouă referendumurile, fie nici unul. În caz contrar, Preşedintele se face vinovat, în faţa naţiunii, de înşelătorie.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.