duminică, decembrie 5, 2021
Acasa > Articole > Politic > Constituţie pentru avocaţi

Constituţie pentru avocaţi

O doamnă mult dragă mie mă sfătuieşte să scriu doar despre lucruri la care mă pricep. Trecuse un timp lung de când aderasem la acest comandament scriitoricesc. Iată că-l încălcasem. Buna doamnă revenise în viaţa mea să-mi amintească de bine. Am dat buzna în text, curios, foarte curios. Scrisesem undeva ceva de genul „Ce a înţeles domnul Iohannis citind Constituţia”. Constituţia, spunea doamna, în sfatul amintit, nu este ceva de citit şi gata. De ce s-ar mai studia, atunci, Dreptul, vreme de cinci ani, într-o facultate? Aşadar, eu, scriitor, dacă m-aş fi respectat, n-aveam voie să scriu o frază cum a fost aceea cu Iohannis. Trebuia să consult un avocat. Un specialist în Drept.
Iată, aveam gratis dovada că poţi irosi nu cinci, ci cincizeci de ani, fără să afli un lucru simplu: Constituţia unei ţări este scrisă pentru a fi înţeleasă de toţi membrii societăţii. Fără avocat. Sigur, prietena mult dragă mie, mai voia să spună ceva. Voia să-mi atragă atenţia că domnul Ioahnnis chiar făcuse ce mă sfătuia ea, în vreme ce eu doar citisem şi atât…

Mă văd nevoit să precizez: legea fundamentală este scrisă pe înţelesul tuturor când este citită cu bună-credinţă, nu cu intenţia de a-i deturna sensul de partea unui interes personal. Sintagma „sub autoritatea ministrului Justiţiei” are sensul logic de „în subordinea ministrului Justiţiei”. Iohannis, în ticăloşia şi obtuzitatea sa grobiană, a pus la treabă nişte jurişti de teapa lui pentru a-şi aroga drepturi pe care Constituţia nu i le conferă.

Asistăm la spectacolul grotesc al unor haimanale samavolnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.